Glas Slavonije
GOJKO MITIĆ

Marko Pipunić

GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Hotel Materra

GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Mato Božić

GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Pršutana

GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Josip Bičivić, Marko Pipunić, Mato Božić i Jozo Ljubičić

GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Marko Pipunić

GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Josip Bičivić, Marko Pipunić, Mato Božić i Jozo Ljubičić

GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Čepin, 06. 05. 2'025, Prezentacija i Uprava Žito Grupe i obilazak. Pršutana.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
8.5.2025., 06:30
Dario Kuštro
RESTAURATORI I INOVATORI

35 godina poslovanja Žito grupe: Od spašavanja tvrtki do inovativnih rješenja

Kada je svojedobno na konferenciji za novinare Marko Pipinuć, vlasnik i predsjednik Uprave Žito grupe, obznanio kako će sagraditi tvornicu pršuta u Čepinu, nedaleko od Osijeka, ta je vijest izazvala svojevrsnu nevjericu jer tradicijski gastronomski mentalitet istočne Hrvatske baziran je na slanini, kobasici i kulenu kao "kralju" suhomesnatih proizvoda. No Pipunić je tada obrazložio kako je kulen jednostavno pretežak i prezasićen za ukus stranih konzumenata, što ih je od njega odbijalo. Odlučio se stoga za proizvodnju pršuta, neutralnog laganog okusa, i to pod brendom "Dobro".

Tehnološki lider

Sedam godina nakon početka realizacije ove investicije, a pet godina nakon plasmana prvih pršuta na tržište, danas su oni najprodavaniji proizvod na policama trgovina s markom "Dobro", a potražnja za pršutom ove marke tolika je da će se kapaciteti proizvodnje u pogonima Žita povećati za 50 posto. Ovo je sukus poslovne filozofije na kojoj je posljednjih 35 godina Pipunić gradio renome i poslovni plan, prvo tvrtke Žito, a potom Žito grupe, koja je danas prerasla u vodeću poljoprivredno-prehrambenu grupaciju u Slavoniji. Zapošljava 1200 radnika, tehnološki je lider s visokoautomatiziranom proizvodnjom, jedan od najvećih obrađivača poljoprivrednog zemljišta, lider u preradi uljarica, najveći proizvođač jaja te drugi najveći proizvođač svinja u Hrvatskoj. Žito grupa obuhvaća društvo Žito d.d. sa sjedištem u Osijeku te devetnaest ovisnih društava. Odnosno, u jednoj rečenici, kompanija je to koja aktivno stvara uvjete za rast i razvoj cijele regije i povratak mladih u Slavoniju.

Antunovac, 06. 05. 2'025, Prezentacija i Uprava Žito Grupe i obilazak Antunovac, poljoprivrendna memanizacija...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

U utorak je Žito grupa organizirala predstavljanje poslovnih rezultata za prošlu godinu, ali su i pred okupljenim novinarima lokalnih i nacionalnih, ali i gospodarski profiliranih medija predstavili svoju filozofiju poslovanja i odlučili su se i na taj način "otvoriti" javnosti. Pred novinare je izišla cijela Uprava Žito grupe. Uz Pipunića, koji je predsjednik Uprave, ključni upravljački tim čine Josip Bičvić, zadužen za djelatnosti industrije i tradinga, Jozo Ljubičić, član Uprave za financije, i Mato Božić, zadužen za djelatnosti poljoprivrede.

U 2024. godini Žito grupa ostvarila je prihode od 335 milijuna eura. Ostvarena je rekordna normalizirana razina EBITDA od 66,3 milijuna eura, što je u odnosu prema 2023. rast od 7,5 posto. Uz Hrvatsku, trećina prihoda ostvarena je na inozemnim tržištima, ponajprije Mađarske, Italije, Srbije, Slovačke, Kosova, Njemačke i Austrije.

Pipunić se, ne bez emocija, osvrnuo na proteklih 35 godina, jer, kako je rekao, "oblikovali su se kroz nekoliko društvenih uređenja i promjena, ali, nažalost, i ratova".

Od polja do stola

- Kroz to vrijeme, u onom prvom razdoblju bili smo svojevrsni restauratori, jer smo vraćali u život gotovo propale tvrtke koje smo kupili ili preuzeli, da bi smo u novije vrijeme postali inovatori - tvrtka smo koja ulaže u moderna tehnološka rješenja u proizvodnji - istaknuo je Pipunić.

Žito grupa je tvrtka čiji je poslovni model zasnovan na načelima vertikalne integracije kojom se povezuju proizvodni procesi i osigurava sljedivost, odnosno praćenje i kontrola čitave proizvodnje kako bi se osigurala visoka kvaliteta gotovih proizvoda.

- Kad kažem da smo vertikalno integrirani, to znači sljedivost od polja do stola - ratarstvo, stočarstvo, industrija i gotov proizvod koji se nalazi na policama u Hrvatskoj i izvan nje - rekao je Pipunić, pa se ponovno nadovezao na proizvodnju pršuta, u kojoj se zna cijelo rodoslovlje svinje - od bake, djeda i roditelja.

Antunovac, 06. 05. 2'025, Prezentacija i Uprava Žito Grupe i obilazak Antunovac, poljoprivrendna memanizacija...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

No u Žitu je sve zapravo posloženo i kroz matematiku, Mato Božić, član Uprave, to je pokazao na primjeru ratarske djelatnosti, koja je zasnovana na uravnoteženoj primjeni agrotehničkih mjera uz minimalnu uporabu agrokemikalija te primjeni mehanizacije nove generacije. Suvremena mehanizacija i proizvodna tehnologija, Žitu omogućuju preciznu - "pametnu" poljoprivredu primjenom drona, analize tla i varijabilnom gnojidbom i sjetvom. Krajnji je rezultat povećana učinkovitost, ali i smanjenje onečišćenja okoliša. Dio krupne mehanizacije, kao i filozofija njezine primjene, pokazan je na farmi Seleš, gdje je stacionirana najvrjednija mehanizacija, primjerice kombajni s hederima zahvata 12 i 15 metara, odnosno prskalice s rasponom krila od 34 metra.

Naposljetku, najavljen je i novi investicijski ciklus od oko 105 milijuna eura. Među planiranim projektima su ulaganja u projekte navodnjavanja ratarskih površina, izgradnju nove tvornice stočne hrane, obnovljive izvore energije (solarne panele i baterijske sustave), povećanje proizvodnih kapaciteta u mesnoj industriji i proizvodnji ulja te širenje silosnih kapaciteta. 

PAŠKA SOL ZA SLAVONSKI PRŠUT

Novinarima je bio najdojmljiviji obilazak pogona za proizvodnju pršuta. U posve je automatiziranoj proizvodnji - doticaj buta/budućeg pršuta nakon dolaska u pogon i radnika je minamaliziran, u samo nekoliko radnih operacija. Kapaciteti tjedne proizvodnje su 3200 komada, odnosno 180 tisuća godišnje. Posljednjih nekoliko godina su u “punom pogonu”, pa će od jeseni krenuti proširenje kapaciteta za 50 posto, odnosno za 80 tisuća pršuta. Investicija se procjenjuje na devet milijuna eura. Pršuti se prvo sole, ovdje je riječ o krupnoj soli s Paga u kojoj but stoji onoliko dana koliko je njegova težina. Prosječna težina ulaznog buta je 13 kilograma. U pogonu dominiraju dvije goleme robotske ruke, prva zasoljene pršute skida na traku, a druga ih potom slaže na regale. Automatizirane robotske vodilice razmještaju regale na sušenje, kroz nekoliko temperaturnih režima u različitim komorama. “U ovom pogonu proizvodi se tzv. mekani, malo slani pršut koji nakon rezanja daje sočnu fetu. Proizvodnja ovog pršuta usmjerena je k tome da se dobije zdrav, lako probavljiv i neškodljiv proizvod koji u sebi nema nikakvog drugog dodatka osim svinjskog mesa i soli”, rekli su nam naši domaćini u vrijeme obilaska ovog pogona. Žito je pojedinačno najveći proizvođač pršuta u Hrvatskoj, a prema slobodnoj procjeni, svaki treći pršut koji se ovog trenutka “reže” u Hrvatskoj podrijetlom je iz pogona u Čepinu.

#Žito Grupa#Marko Pipunić#Pršutana
Povezani članci
Farma jaja Žito grupe u Vuki
NOVI ISKORAK SLAVONSKE KOMPANIJE
Žito grupa izlazi na burzu
Čepin, 06. 05. 2'025, Prezentacija i Uprave Žito Grupe i obilazak farmi. Dvorana Terra Negra. Josip Bičivić, Marko Pinunić, Mato Božić i Jozo Ljubičić.snimio GOJKO MITIĆ
35. godišnjica rada
Žito Grupa: Hrvatski orijentirana tvrtka s konceptom “od polja do stola” najavila ulaganja od 105 mil. €
Klisa, farma svinja, Žito Grupa
KLISA
Žito Grupa pustila u rad novu automatiziranu farmu vrijednu gotovo 7 milijuna eura
×