Protuupalni plodovi koje trebamo u studenome
Bogati su antioksidansima, vitaminima i korisnim mastima, a pritom su dostupni, ukusni i hranjivi
Jesen donosi obilje sezonskih namirnica koje mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u tijelu i jačanju zdravlja. Iako je upala prirodni odgovor tijela na ozljede ili infekcije, dugotrajna upala može biti povezana s brojnim kroničnim bolestima. Dobra vijest je što prehrana može imati snažan učinak na ublažavanje tih procesa. Donosimo pregled jesenskih namirnica koje su bogate antioksidansima, vitaminima i korisnim mastima, a pritom su dostupne, ukusne i hranjive.
Bundeva
Bundeva nije rezervirana samo za slastice. Njezina intenzivna narančasta boja upućuje na bogatstvo beta-karotena, snažnog antioksidansa koji štiti stanice od oštećenja. Osim toga, bundeva sadržava vitamin C, vitamin E, kalij i vlakna. Najbolje ju je ispeći, kako bi prirodna slatkoća došla do izražaja, a sjemenke tostirati i posuti po salatama. Slične koristi nude i druge tikve, batat i mrkva.
Kruške
Kruške su sočne, slatke i često zanemarene, iako sadržavaju klorogensku kiselinu, spoj poznat po protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Većina tih korisnih spojeva nalazi se u kori, pa se preporučuje da plodove konzumirate neoguljene. Kruške također sadržavaju flavonoide i vlakna, koji zajednički jačaju zdravlje.
Gljive
Gljive sadržavaju beta-glukane, vrstu vlakana koja podržavaju imunosni sustav i pomažu u regulaciji upala. Također su bogate ergotioneinom, antioksidansom koji smanjuje oštećenja stanica. Mogu se dodavati juhama, varivima, umacima za tjesteninu ili poslužiti kao ukusan prilog.
Kelj
Kelj je jedna od najzdravijih vrsta lisnatog povrća, a najbolje uspijeva u hladnijim mjesecima. Bogat je antioksidansima, glukozinolatima i flavonoidima, koji djeluju protuupalno. Kelj možete kombinirati s maslinovim uljem i koristiti u salatama, peći kao čips ili dodavati u juhe. Slične prednosti imaju i prokulice, brokula i kupus.
Đumbir
Đumbir sadržava spojeve gingerole i šogaole, koji pomažu u smanjenju upale i štite stanice od oštećenja. Osim što pomaže kod želučanih tegoba, koristan je i kod bolova u mišićima i zglobovima. Možete ga naribati u jela, dodati u smoothieje ili pripremiti kao čaj.
Brusnice
Brusnice su poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Sadržavaju spojeve kao što su proantocijanidini, flavonoli i vitamini C i E. Pomažu u zaštiti zdravlja srca, prevenciji infekcija mokraćnog sustava i snižavanju krvnog tlaka. Najviše hranjivih tvari nalazi se u kori, pa je najbolje birati cijele, svježe ili zamrznute, brusnice, umjesto zaslađenih sokova.
Orasi
Orasi su prava jesenska superhrana. Obiluju omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vlaknima i antioksidansima. Elagitanini, spojevi koje sadržavaju, u crijevima se pretvaraju u korisne molekule koje smanjuju upalu. Šaka oraha dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja, osobito srca i mozga.
Losos
Studeni označava kraj sezone lososa, stoga je idealno vrijeme da iskoristite tu masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama. EPA i DHA, koje se nalaze u lososu, pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje krvožilnog i imunosnog sustava. Preporučuje se jesti masnu ribu, poput lososa, sardina ili pastrve, bar dvaput tjedno.