Kad ste bolesni, ono što pijete može znatno utjecati na brzinu oporavka
Voda nadoknađuje gubitke i pomaže imunološkom sustavu u učinkovitosti
Kad ležite s temperaturom, začepljenim nosom ili slabim želucem, piće vam vjerojatno nije prioritet. Ipak, ono što pijete može znatno utjecati na brzinu oporavka. Od čajeva s đumbirom do soka od naranče, izbor je velik, ali liječnici se slažu u jednom: ništa ne pomaže tijelu kao obična voda.
Zašto je voda najbolji izbor kad ste bolesni? Tijekom bolesti tijelo gubi tekućinu znojenjem, povraćanjem, proljevom ili povišenom temperaturom. Voda nadoknađuje te gubitke i pomaže imunološkom sustavu da djeluje učinkovitije. Dehidracija, s druge strane, zgušnjava sluz i usporava cirkulaciju, pa imunološke stanice teže dolaze do mjesta infekcije.
Osim toga, kad ste bolesni, potrebe za tekućinom rastu, pogotovo ako imate visoku temperaturu. Redoviti gutljaji vode pomažu održati ravnotežu elektrolita i sprječavaju umor, glavobolju i suhoću kože.
Prednosti vode tijekom bolesti su brojne. Kao prvo voda održava cirkulaciju i opskrbu tkiva. Dovoljna hidratacija osigurava stabilan krvni volumen i bolji transport kisika i hranjivih tvari po tijelu, što ubrzava oporavak. Voda jača imunitet. Istraživanja pokazuju da dehidracija može povećati razinu kortizola, hormona koji slabi imunološku reakciju. Kad ste dobro hidrirani, tijelo učinkovitije stvara obranu protiv infekcija.
Regulira tjelesnu temperaturu, odnosno pomaže kod znojenja i hlađenja organizma, čime se prirodno snižava temperatura i ublažava osjećaj iscrpljenosti. Pomaže probavi i bubrezima, jer dovoljno tekućine sprječava zatvor, olakšava probavu i potiče izbacivanje toksina putem bubrega.
Voda nam poboljšava koncentraciju i raspoloženje. Čak i blaga dehidracija može uzrokovati razdražljivost, slabiju koncentraciju i pospanost. Čaša vode svakih sat vremena može znatno popraviti opće stanje i energiju.
Kako piti više vode kad ste bolesni? Ako vam obična voda teško prolazi zbog grlobolje ili mučnine, isprobajte jednostavne dodatke. Dodajte limun i malo meda – limun daje okus i vitamin C, a med umiruje grlo. Ubacite krastavac ili svježi đumbir – prirodni okusi koji olakšavaju probavu. Kod prehlade birajte toplu vodu, a kod želučanih tegoba lagano rashlađenu. Pijuckajte često, u manjim gutljajima, umjesto da pijete odjednom, jer tako nećete opteretiti želudac.