bol u abdomenu
PEXELS
27.10.2025., 13:30
GLAVNI SIMPTOMI

Kako prepoznati da je gušterača upaljena?

U Hrvatskoj se godišnje hospitalizira 1200 bolesnika s pankreatitisom

Bol je prvi i najjasniji znak da gušterača pati. Najčešće je lokalizirana u gornjem dijelu trbuha, nešto više lijevo ili u samoj sredini, ali se gotovo uvijek širi prema leđima. Bolovi u trbuhu najčešće se pripisuju želudcu, crijevima ili žučnom mjehuru, no kada je izvor nelagode gušterača, tijelo šalje drukčiju, vrlo karakterističnu poruku.

Gušterača je smještena duboko iza želudca, gotovo skrivena, ali unatoč toj skrovitosti njezina bolest brzo izbija na površinu jakim i dugotrajnim simptomima. Riječ je o pankreatitisu, upali gušterače, koja može biti prolazna i akutna, ali i dugotrajna, kronična, ostavljajući trajne posljedice na taj važan organ.

Boli prema leđima

Bol je prvi i najjasniji znak da gušterača pati. Najčešće je lokalizirana u gornjem dijelu trbuha, nešto više lijevo ili u samoj sredini, ali se gotovo uvijek širi prema leđima. Mnogi je pacijenti opisuju kao tupi, iscrpljujući pritisak koji s vremenom postaje pulsirajući i nepodnošljiv. Tipično se javlja nakon obroka, posebno onih bogatih mastima ili začinima, jer tada gušterača mora proizvoditi više probavnih enzima.

Zbog položaja gušterače bol se može osjećati i između lopatica ili čak u prsima, što često navede oboljele da posumnjaju na srce ili kralježnicu. Zanimljivo, neki bolesnici olakšanje pronalaze tek kada se naginju naprijed ili zauzmu položaj u kojem se trbuh smanjuje pod pritiskom.

Gušterača ima dvostruku ulogu: osim što proizvodi inzulin i druge hormone, ona oslobađa probavne enzime, koji pomažu u razgradnji hrane. Problem nastaje kada se ti enzimi prerano aktiviraju, unutar same žlijezde. Umjesto da razgrađuju hranu u crijevima, oni počinju oštećivati tkivo gušterače, što pokreće upalni proces. Upravo taj proces nazivamo pankreatitis.

Uzroci su brojni. Najčešće su to žučni kamenci, koji blokiraju odvodne kanale, dugotrajna konzumacija alkohola, povišeni trigliceridi, infekcije, trauma trbuha ili djelovanje određenih lijekova. Upala se ponekad može javiti i nakon medicinskog zahvata, primjerice ERCP-a, endoskopije i rendgenskog snimanja kojim se pregledavaju žučni vodovi, žučni mjehur i kanali gušterače.

Ovisno o tijeku i trajanju, razlikujemo akutni i kronični pankreatitis. Akutni pankreatitis počinje naglo. Bol se javlja iznenada, često u roku od nekoliko sati nakon jela. Ubrzo je prate mučnina, povraćanje, napuhnutost, povišena temperatura i ubrzan rad srca. U težim slučajevima bolesnik može završiti u šoku, a neliječena upala može razoriti tkivo gušterače. Dobra je vijest što se u većini slučajeva, uz pravovremenu terapiju i mirovanje, funkcija organa ponovno uspostavi.

Kronični pankreatitis razvija se godinama. Bol je manje dramatična, ali stalna, povremeno jača nakon obroka. Kako upala traje, tako se tkivo gušterače zamjenjuje ožiljcima i gubi sposobnost stvaranja enzima. Posljedica su probavni problemi, gubitak tjelesne mase, manjak hranjivih tvari i s vremenom pojava dijabetesa, jer se smanjuje i proizvodnja inzulina.

Poseban je problem kod kroničnog pankreatitisa steatoreja – stolica koja je masna, sjajna, neugodna mirisa i teško potopiva. To jasno pokazuje da tijelo više ne razgrađuje masti.

Iako naizgled odvojeni organi, gušterača i jetra često se “umiješaju” u iste zdravstvene probleme. Ikterus – žutilo kože i bjeloočnica – jedan od simptoma pankreatitisa, to potvrđuje. Do njega dolazi kada upaljena gušterača pritisne žučni kanal, pa bilirubin, pigment koji bi jetra normalno izlučila žuči, počne cirkulirati u krvi. U težim i dugotrajnijim slučajevima može doći i do sekundarnog oštećenja jetre, pa čak i do masne degeneracije.

Učestalost pankreatitisa u svijetu je u porastu. Europske statistike pokazuju da se akutni oblik pojavljuje u četiri do 45 osoba na 100.000 stanovnika godišnje, a glavni uzroci su alkohol i žučni kamenci. Naime, žučni kamenac može začepiti kanal kojim sokovi gušterače odlaze u crijevo, enzimi ostaju u gušterači i izazivaju upalu. U Hrvatskoj se svake godine hospitalizira više od 1200 bolesnika s akutnim pankreatitisom, a kronični se oblik javlja rjeđe, ali ima ozbiljnije posljedice.

Smrtnost kod blažih akutnih slučajeva kreće se ispod pet posto, no u težim oblicima, s komplikacijama poput nekroze ili sepse, može dosegnuti i 30 posto. Kronični pankreatitis smanjuje kvalitetu života, a dugoročno povećava rizik od dijabetesa i pothranjenosti.

Dijagnoza se postavlja kombinacijom laboratorijskih i radioloških pretraga. Najvažniji su pokazatelji povišene vrijednosti enzima amilaze i lipaze u krvi, koje kod akutne upale mogu biti i trostruko više od normalnih. Osim toga, prate se trigliceridi, razina kalcija i markeri upale.

Od slikovnih metoda koriste se ultrazvuk, CT i magnetska rezonancija, koji omogućuju otkrivanje komplikacija poput cista, nekroze ili začepljenja žučnih kanala.

Kod akutnog pankreatitisa osnovno je pravilo – gušterači treba dati vremena da se smiri. To znači da se nekoliko dana ne jede i ne pije, nego se tekućina i hranjive tvari daju infuzijom. Paralelno se primjenjuju lijekovi protiv bolova, nadoknađuju elektroliti, a u težim slučajevima daju se i antibiotici. Nakon smirivanja upale postupno se uvodi lagana prehrana.

Komplikacije

Kod kroničnog pankreatitisa cilj je usporiti oštećenje i olakšati simptome. Obavezna je potpuna zabrana alkohola, a prehrana treba biti siromašna mastima, a bogata vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Mnogim pacijentima uvode se enzimski nadomjesci koji pomažu probaviti hranu.

Neliječeni pankreatitis može dovesti do niza problema. Najčešće se razvijaju pseudociste – nakupine tekućine koje mogu puknuti i izazvati krvarenje. Nekroza gušterače, odnosno odumiranje tkiva, nosi visok rizik sepse. Kod kronične upale gušterača gubi sposobnost proizvodnje inzulina, pa dolazi do šećerne bolesti. Nedostatak probavnih enzima vodi do pothranjenosti i manjka vitamina topivih u mastima.

Iako se pankreatitis ne može uvijek izbjeći, određene mjere znatno smanjuju rizik. Najvažnije je prestati ili bar drastično smanjiti konzumaciju alkohola. Prehrana bi trebala biti raznovrsna, s manje masnoća i više voća, povrća i cjelovitih žitarica. Redovita tjelesna aktivnost i kontrola razine masnoća u krvi također su ključne. Osobe s kamencima u žučnjaku trebaju ih pravovremeno liječiti kako bi se spriječili napadaji upale.

Kada odmah potražiti liječničku pomoć? Ako se pojavi jaka bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi u leđa, praćena mučninom, povraćanjem, vrućicom ili žutilom kože, potrebno je hitno otići liječniku. Svaka odgoda može dovesti do teških posljedica.

Gušterača je organ o kojem se rijetko govori dok je zdrav, ali njegove bolesti mogu biti izrazito ozbiljne. Pankreatitis je bolest koja može početi naglo, ali se i tiho razvijati godinama. Pravodobno prepoznavanje simptoma i pridržavanje liječničkih preporuka najvažniji su koraci u zaštiti tog vitalnog organa. A kad jednom pošalje prve signale, gušteraču treba shvatiti ozbiljno – jer njezino zdravlje često određuje ravnotežu cijelog organizma.