Dizanje razine vitamina D kad dani postaju kraći
Spas je u kombinaciji kratkog boravka na suncu, pametnog odabira namirnica i povremenih obogaćenih proizvoda
Birajte obogaćene namirnice
U pomoć priskaču namirnice obogaćene vitaminom D. Najčešće mlijeko i biljni napitci, žitaricama, jogurtu, pa čak i nekim sirevima ili margarinima. Provjerite deklaracije i potražite oznaku da je proizvod obogaćen.
Jedite više masne ribe
Losos i skuša već u jednoj porciji mogu zadovoljiti gotovo cijeli dnevni unos. Tu su i tuna, pastrva, haringa i sardine, koje sadrže značajne količine. Osim toga, sadrže Omega-3 masne kiselina koje čuvaju srce.
Uključite gljive u obroke
Gljive su jedan od rijetkih biljnih izvora vitamina D, posebno ako su rasle izložene UV svjetlu. Pola šalice svježih gljiva može zadovoljiti značajan dio dnevnih potreba. Možete ih dodati u omlete, rižota, tjestenine ili jednostavno ispeći u pećnici uz povrće.
Dodajte još jedno jaje za doručak
Žumanjak sadrži vitamin D, iako u manjim količinama nego riba ili obogaćene namirnice. Ako obično pojedete jedno jaje, dodajte još jedno i time ćete blago povećati unos. Neka jaja s farmi ili posebnih brendova sadrže i više vitamina D jer kokoši dobivaju obogaćenu hranu.
I kratko izlaganju suncu je blagotvorno
Kako dani postaju kraći, osjećamo posljedice smanjenog izlaganja prirodnoj svjetlosti. Vitamin D među prvima padne ispod optimalne razine jer ga tijelo najvećim dijelom stvara zahvaljujući sunčevoj svjetlosti. Manjak može uzrokovati umor, lošije raspoloženje pa čak i oslabiti imunitet. Dobra vijest je da se uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani i načinu života može podići unos vitamina D i tijekom jeseni i zime. Čak i tijekom hladnih dana, kratko izlaganje suncu može biti korisno. Već 10–20 minuta na otvorenom, u razdoblju između 10 i 16 sati, dovoljno je da koža potakne stvaranje vitamina D. Uz šetnju ili laganu fizičku aktivnost ćete poboljšati raspoloženje i energiju.