Namirnice koje mogu pokvariti naše zube
Iako su na ovom popisu i neke namirnice koje su zdrave za organizam, njihova struktura i sastav mogu biti loši za zube
Svježe voće slabi caklinu
Svježe voće, kao što su limuni, naranče i grejp sadrži kiseline koje mogu oslabiti caklinu. Iako je zdravo, preporučuje se njegovo konzumiranje u umjerenim količinama, a nakon toga ispiranje usta vodom.
Kokice se mogu zaglaviti
Tvrdi komadi kokica mogu oštetiti zube ili zubne implantate, a ljuskice se lako mogu zaglaviti između zuba i izazvati infekciju. Nakon jedenja kokica obvezno treba očistiti zube zubnim koncem.
Suho voće izaziva nakupljanje plaka
Ljepljivo suho voće bogato šećerom može se zadržati na zubima i tako izazvati nakupljanje neugodnog i opasnog plaka. Bolja je alternativa svježe voće poput jabuka i dinja, koje je bogato vodom i manje šteti zubima.
Krekeri i čips stvaraju ljepljivu pastu
Krekeri i štapići brzo se pretvaraju u šećer, stvarajući ljepljivu pastu koja se zadržava na zubima i može izazvati oštećenja. Osim što može izazvati probleme osobama koje nose aparatiće, čips može oštetiti desni i krov usne šupljine, a može dovesti i do loma zuba.
Ljepljive, kisele, slatke, pigmentirane...
Određene namirnice i prehrambene navike mogu imati negativan utjecaj na zdravlje vaših zuba. Najopasnije su one namirnice koje sadrže kiseline ili se lijepe za zube, jer mogu oštetiti zubnu caklinu, što povećava rizik od nastanka karijesa i drugih problema. Hrana i pića koja sadrže pigmente, poput kave, čaja, crnog vina, gaziranih sokova, sportskih pića, rajčice, curryja i bobica, mogu se zalijepiti za caklinu i izazvati trajne mrlje. I namirnice bogate šećerom hrane bakterije u ustima koje potom proizvode kiselinu, što može štetiti caklini i izazvati različite dentalne probleme. Ove namirnica trebali biste izbjegavati ili bar ograničiti njihov unos.