sladoled sladoled
PEXELS
28.7.2025., 15:50
Što se sve događa?

Reakcija tijela nakon izbacivanja šećera

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i mogu se unositi u većim količinama. Međutim, industrijski procesirani i rafinirani šećeri čine štetu vašem tijelu i organizmu.

Njihovim izbacivanjem iz prehrane možete poboljšati svoje zdravlje, a lako se mogu zamijeniti prirodnim alternativama poput meda, stevije ili javorova sirupa. Izbacivanjem šećera spriječit ćete većinu štete koju on stvara, a ako se odlučite na to, postići ćete brojne pozitivne promjene.

Nakon što prestanete konzumirati šećer sedam dana, bit ćete prije svega u fazi detoksikacije. Ako ste ranije koristili puno šećera u prehrani, u prvih sedam dana moguće je da ćete osjetiti želju za šećerom i tjeskobu.

Te posljedice se smanjuju već nakon prvog tjedna, ovisno o nivou "ovisnosti" o šećeru, a mogu potrajati dodatni tjedan ili dva. Ako je vaš unos šećera umjereniji i ako ste se prebacili na prehranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana biste se trebali početi osjećati dobro. Količina vaše energije tijekom dana će biti stabilnija, a popravit će se i vaše raspoloženje.

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umjesto toga povećat će se želja za proteinima i lisnatim povrćem. Ako izdržite cijelu godinu bez procesiranih šećera, vaše zdravlje bit će na zavidnom nivou. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcioniranje na esencijalnim hranjivim sastojcima, te je lako moguće da izgubite velik broj kilograma.

Kada se vaš organizam očisti od umjetnih šećera, prestat ćete konstantno osjećati glad, gubit ćete kilograme i vaša težina će se stabilizirati. Također, pri dugotrajnom izbacivanju šećera iz prehrane vaša koža brzo će postati zdravija i ljepša.

Drastično smanjivanje šećera napravit će veliku razliku i za vaš probavni sustav. Nakon što dugotrajno izbacite šećer, vaše omiljene čokolade postat će vam preslatke, a najviše ćete uživati u okusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima.