ljetni koktel
PEXELS
30.6.2025., 8:00
TREBA PRIPAZITI

Alkohol i ljeto: Je li to opasna kombinacija?

Ne postoji sigurna količina alkohola, koja ne bi bila rizik za zdravlje

Ljeto je sinonim za ležernost, odmor i druženja. S prvim pravim vrućinama mijenjaju se i naše dnevne rutine, apetiti, obrasci spavanja – a često i navike konzumacije alkohola.

Pivo na plaži, koktel u baru uz more, čaša vina uz večeru pod zvijezdama – sve to postaje dio ljetnog "ambijenta". I doista, mnogi će se složiti da teško što odgovara bolje uz sparan dan od dobro rashlađenog pića. No rijetki pritom pomisle na to da alkohol ne djeluje jednako na organizam u svim uvjetima. Način na koji tijelo reagira na alkohol snažno ovisi o temperaturi okolice, hidrataciji, dobu dana kada se pije, prehrambenom statusu i fiziološkim razlikama među pojedincima. Osim toga, iako se o štetnosti alkohola često govori isključivo kroz prizmu ovisnosti, sve više dokaza upozorava da ni povremena, tzv. rekreativna, konzumacija nije bez rizika.

Brža dehidracija

Što alkohol čini tijelu ljeti? Ljetne temperature i povećani gubitak tekućine znojenjem čine organizam osjetljivijim na alkohol. Ono što se naoko čini kao "bezazleno" osvježenje zapravo može ubrzati dehidraciju i stvoriti niz fizioloških problema koji nisu odmah vidljivi, ali ostavljaju posljedice. Tijekom ljetnih dana, pogotovo kada se pije na prazan želudac ili između obroka, alkohol se brže apsorbira u krvotok. To znači da se brže osjećaju njegovi učinci – i negativni i pozitivni.

Alkohol ima izrazit diuretski učinak, odnosno potiče izlučivanje tekućine mokrenjem. Kada se tome doda pojačano znojenje zbog vrućine, tijelo brzo ulazi u stanje dehidracije. Već blaga dehidracija može utjecati na krvni tlak, koncentraciju, koordinaciju i sposobnost prosuđivanja. U takvim uvjetima, rizik od padova, nesreća, toplinskog udara i opće slabosti znatno je veći, osobito u starijih osoba i djece.

Ljeto ne samo što nas više izlaže alkoholu nego nas i potiče na drukčiji način konzumacije – brže, naglije, često bez hrane. Ispijanje hladnog piva ili koktela može izgledati kao idealan način za rashlađivanje, ali u stvarnosti alkohol širi krvne žile, dodatno povećava gubitak topline i može omesti prirodnu termoregulaciju tijela.

Gazirana pića, osobito kokteli s pjenušcem, tonikom ili drugim gaziranim dodatcima, sadržavaju ugljikov dioksid, koji ubrzava apsorpciju alkohola u krv. U mladih, koji su skloni eksperimentiranju i nemaju izgrađenu toleranciju, to može dovesti do brze intoksikacije i povećanog rizika od nesvjesnog predoziranja alkoholom.

Jedan od mitova o alkoholu koji se često ponavljaju jest i onaj da je on "pomagač" za san. Iako alkohol može pomoći da osoba brže zaspi, njegovi učinci na arhitekturu sna izrazito su negativni.

Skračuje se trajanje REM faze sna, a povećava učestalost buđenja tijekom noći. Dugoročno, to dovodi do narušene kvalitete sna, osjećaja umora tijekom dana, smanjene koncentracije i razdražljivosti.

Osobe koje redovito konzumiraju alkohol u večernjim satima često ulaze u začarani krug – pokušavaju sebi pomoći pićem kako bi zaspali, ali se ne odmaraju kvalitetno, pa su sljedeći dan umorniji i skloniji posegnuti za još jednom "čašicom" kako bi se opustili.

Sve više znanstvenih studija dovodi u pitanje tvrdnje da su "male količine alkohola korisne za zdravlje". Nekada popularna teorija o čaši crnog vina kao zaštiti za srce danas je velikim dijelom osporena. Pokazalo se da potencijalne koristi nisu prouzročene samim alkoholom, nego drugim faktorima – poput mediteranske prehrane, aktivnog stila života ili opće socioekonomske stabilnosti.

Zapravo, najnovije smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i Europske unije idu prema zaključku da ne postoji sigurna količina alkohola, koja ne bi bila rizik za zdravlje. Svaka konzumacija, pa i povremena, može imati negativne posljedice na mozak, jetru, kardiovaskularni sustav i mentalno zdravlje.

Način na koji organizam razgrađuje alkohol ovisi o mnogim faktorima, uključujući spol, dob, hormonski status i tjelesnu masu. Žene općenito imaju niži postotak tjelesne vode od muškaraca, zbog čega se alkohol u njihovu tijelu brže koncentrira u krvi. Osim toga, enzimi koji razgrađuju alkohol – posebice alkohol dehidrogenaza – manje su aktivni u ženskom organizmu.

U starijih osoba smanjen volumen tjelesne tekućine i usporen metabolizam čine organizam osjetljivijim na alkoholne učinke, čak i kada je količina unosa jednaka kao u mlađoj dobi. To se posebice odnosi na kognitivne funkcije, ravnotežu i rizik od padova.

Zanimljivo je i da u žena u reproduktivnoj dobi razina hormona može utjecati na osjetljivost na alkohol. Tijekom ovulacije i predmenstrualne faze moguća je snažnija reakcija, jači osjećaj opijenosti i izraženije emocionalne promjene nakon konzumacije.

Doba je bitno

Konzumacija alkohola tijekom dana, osobito u ljetnim mjesecima, nosi veći rizik nego navečer. Tijekom dana često smo aktivniji, izloženiji suncu i manje jedemo. Sve to pridonosi bržoj apsorpciji alkohola i izraženijim učincima. Pijenje alkohola u ranim popodnevnim satima, osobito ako nismo unijeli dovoljno tekućine ili hrane, može dovesti do iznenadnog pada krvnog tlaka, vrtoglavice ili osjećaja slabosti.

S druge strane, večernja konzumacija često se veže uz opuštanje, ali, kao što je već spomenuto, ima negativan učinak na san. Najlošija kombinacija je pijenje više pića u kasnim večernjim satima, jer remeti biološki ritam i dovodi do kronične neispavanosti.

U Hrvatskoj je konzumacija alkohola duboko ukorijenjena u društvenim običajima. Pijenje se percipira kao "normalno", pa se često i ne postavlja pitanje potencijalne štetnosti. Posebice se podcjenjuje šteta povremene konzumacije, a stigmatizacija je rezervirana isključivo za osobe koje su "otišle predaleko".

Prema procjenama, u Hrvatskoj trenutno živi oko 250 tisuća osoba koje imaju problem s alkoholizmom. No stvaran broj onih koji pate zbog tuđe ovisnosti – uključujući partnere, djecu i druge članove obitelji – znatno je veći. Procjenjuje se da najmanje milijun građana Hrvatske trpi posljedice alkohola, izravno ili neizravno.

Zabrinjavajuće je i to što tek deset posto osoba s alkoholizmom potraži stručnu pomoć, a ostalih 90 posto završava u zdravstvenom sustavu zbog fizičkih posljedica: bolesti jetre, visokog tlaka, dijabetesa tipa 2, demencije, moždanih udara, depresije, srčanih bolesti, pa i malignih bolesti. Alkoholizam se tako često liječi "odstraga" – kada je šteta već nastala.

Ljeto nudi brojne načine za uživanje – sunce, more, dobra hrana, društvo. Alkohol ne mora biti dio tog ugođaja da bi nam bilo lijepo. Ako već posegnete za čašicom, neka to bude svjesno, umjereno i odgovorno. Jer tijelo pamti više nego što mislimo, a ljetne navike mogu ostaviti tragove koji će nas pratiti mnogo duže od godišnjeg odmora.

Kako smanjiti rizik bez moraliziranja

Realnost je takva da će mnogi nastaviti piti, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Zbog toga je važno promovirati redukciju štete, a ne samo zabrane. Ako već konzumiramo alkohol, možemo učiniti mnogo da ublažimo rizike:

l nikada ne pijte na prazan želudac – hrana usporava apsorpciju alkohola

l pijte polako i svjesno – uživajte u okusu, nemojte piti radi “efekta”

l unosite dovoljno vode l na svako alkoholno piće popijte čašu vode

l izbjegavajte pića s puno šećera i ugljikova dioksida l učinci su brži i jači

l ne miješajte različite vrste alkohola – veća je vjerojatnost intoksikacije

l pazite na lijekove koje uzimate – mnogi ne smiju ići s alkoholom

l ne vozite i ne upravljajte strojevima nakon pića l ni “samo jedno” nije sigurno

l izbjegavajte pijenje kada ste emocionalno ranjivi – alkohol pogoršava raspoloženje.