Quiche Quiche
PEXELS
22.10.2025., 21:16
Gastro kutak

Quiche koji će spasiti večeru i ostatke hrane

Ovaj "use-it-up" quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke, te je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo. Jednostavan, svestran i gotov za manje od sat vremena, ovaj quiche je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo. Fleksibilan recept omogućuje da iskoristite ono što već imate kod kuće, a rezultat je kremasta, mirisna pita koja uspijeva svaki put. Zašto ga vrijedi isprobati? Ovaj "use-it-up" quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke. Umjesto popisa koji morate slijediti, nudi jednostavnu formulu: 2 šalice povrća, ½ šalice mesa (po želji), ½ šalice sira. Kombinacije su neograničene, od brokule, batata i špinata do šunke, lososa ili gljiva. Umjesto domaćeg tijesta koristi se gotova zamrznuta kora za pitu, pa nema ni valjanja ni prethodnog pečenja.

Savjeti prije pripreme

Povrće: Lisnato povrće poput špinata ili kelja može se dodati sirovo, dok tvrđe povrće (poput krumpira, brokule ili tikvica) treba prethodno skuhati ili ispeći.

Meso: Koristite već kuhano i narezano meso, npr. piletinu, slaninu, šunku ili ribu. Ako ga izostavite, dodajte više povrća.

Sir: Cheddar, mozzarella ili feta savršeno se stapaju s nadjevom. Može se pomiješati s jajima ili posuti po vrhu.

Bilje: Svježi vlasac, peršin ili bosiljak dat će dodatnu svježinu.

Savjet: Izbjegavajte previše tekućine; ocijedite povrće prije nego ga dodate u nadjev.

Sastojci

  • 1 žlica naribanog tvrdog sira (npr. parmezan)
  • 1 zamrznuta kora za pitu (promjer 23 cm)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ šalice nasjeckanog luka
  • 2 šalice sirovog i/ili kuhanog povrća
  • ¾ žličice soli
  • ¼–½ šalice kuhanog mesa ili ribe (po želji)
  • 5 jaja
  • ½ šalice mlijeka
  • ½ šalice ribanog sira po izboru
  • ¼ žličice papra
  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)

Priprema

Zagrijavanje pećnice: Pećnicu zagrijati na 190 °C i postaviti rešetku u donju trećinu. Dno kore posuti tvrdim sirom.

Pirjanje povrća: Na tavi zagrijati ulje, dodati luk i pirjati 5 minuta. Zatim dodati povrće i kuhati dok ne omekša. Posoliti i po želji dodati meso.

Priprema nadjeva: U zdjeli umutiti jaja, mlijeko, sir, preostalu sol, papar i muškatni oraščić.

Sastavljanje: U koru rasporediti povrće i meso, zatim preliti smjesu od jaja.

Pečenje: Peći 30–35 minuta, dok površina ne postane zlatna, a nadjev se stegne. Ostaviti da odmori 10 minuta prije posluživanja.

Čuvanje i zamrzavanje

Quiche se može pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do četiri dana. Za dulje čuvanje, potpuno ohlađen quiche zamotajte u aluminijsku foliju i zamrznite do tri mjeseca.

Prije posluživanja odmrznite i podgrijte u pećnici 20 minuta na 180 °C.