Quiche koji će spasiti večeru i ostatke hrane
Ovaj "use-it-up" quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke, te je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo. Jednostavan, svestran i gotov za manje od sat vremena, ovaj quiche je idealan način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pretvorite ih u hranjivo, ukusno jelo. Fleksibilan recept omogućuje da iskoristite ono što već imate kod kuće, a rezultat je kremasta, mirisna pita koja uspijeva svaki put. Zašto ga vrijedi isprobati? Ovaj "use-it-up" quiche recept osmišljen je tako da ne zahtijeva točne sastojke. Umjesto popisa koji morate slijediti, nudi jednostavnu formulu: 2 šalice povrća, ½ šalice mesa (po želji), ½ šalice sira. Kombinacije su neograničene, od brokule, batata i špinata do šunke, lososa ili gljiva. Umjesto domaćeg tijesta koristi se gotova zamrznuta kora za pitu, pa nema ni valjanja ni prethodnog pečenja.
Savjeti prije pripreme
Povrće: Lisnato povrće poput špinata ili kelja može se dodati sirovo, dok tvrđe povrće (poput krumpira, brokule ili tikvica) treba prethodno skuhati ili ispeći.
Meso: Koristite već kuhano i narezano meso, npr. piletinu, slaninu, šunku ili ribu. Ako ga izostavite, dodajte više povrća.
Sir: Cheddar, mozzarella ili feta savršeno se stapaju s nadjevom. Može se pomiješati s jajima ili posuti po vrhu.
Bilje: Svježi vlasac, peršin ili bosiljak dat će dodatnu svježinu.
Savjet: Izbjegavajte previše tekućine; ocijedite povrće prije nego ga dodate u nadjev.
Sastojci
- 1 žlica naribanog tvrdog sira (npr. parmezan)
- 1 zamrznuta kora za pitu (promjer 23 cm)
- 1 žlica maslinovog ulja
- ½ šalice nasjeckanog luka
- 2 šalice sirovog i/ili kuhanog povrća
- ¾ žličice soli
- ¼–½ šalice kuhanog mesa ili ribe (po želji)
- 5 jaja
- ½ šalice mlijeka
- ½ šalice ribanog sira po izboru
- ¼ žličice papra
- prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
Priprema
Zagrijavanje pećnice: Pećnicu zagrijati na 190 °C i postaviti rešetku u donju trećinu. Dno kore posuti tvrdim sirom.
Pirjanje povrća: Na tavi zagrijati ulje, dodati luk i pirjati 5 minuta. Zatim dodati povrće i kuhati dok ne omekša. Posoliti i po želji dodati meso.
Priprema nadjeva: U zdjeli umutiti jaja, mlijeko, sir, preostalu sol, papar i muškatni oraščić.
Sastavljanje: U koru rasporediti povrće i meso, zatim preliti smjesu od jaja.
Pečenje: Peći 30–35 minuta, dok površina ne postane zlatna, a nadjev se stegne. Ostaviti da odmori 10 minuta prije posluživanja.
Čuvanje i zamrzavanje
Quiche se može pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do četiri dana. Za dulje čuvanje, potpuno ohlađen quiche zamotajte u aluminijsku foliju i zamrznite do tri mjeseca.
Prije posluživanja odmrznite i podgrijte u pećnici 20 minuta na 180 °C.