Raštika u novom i starom ruhu
INSTAGRAM
4.9.2025., 10:15
Gastro kutak

Raštika u novom i starom ruhu

Pesto od raštike

SASTOJCI: 200 g raštike, 60 g ribanog parmezana, 50 g oraha, 70 g maslinova ulja, ljuta papričica, sol

PRIPREMA: Listove oprati i svakom ukloniti stapku (tvrdi bijeli središnji dio). Zakuhati vodu, dodati sol i kuhati listove od 3 do 5 minuta. Ocijediti i staviti u posudu. Dodati parmezan, orahe, malo suhe ljute papričice i sol. Dodati polovicu količine ulja te izraditi štapnim mikserom. Dok mikser još radi postepeno dodavati ostatak ulja. Čuvati pesto u staklenci, dva do tri dana u hladnjaku, a nakon svakog otvaranja obnoviti sloj ulja na površini.

Raštika s vratinom

SASTOJCI ZA 4 OSOBE: 450 g dimljene vratine, 1 luk, 1 žličica soli, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 1/2 žličice mljevenog crnog papra, 1/4 žličice mljevene čili paprike, 900 g raštike, 2 žlice jabučnog octa

PRIPREMA: Raštiku oprati i narezati na trake. U veliki lonac staviti meso, nasjeckani luk, sol, češnjak u prahu, crni papar i čili papričice te sve preliti litrom vode. Poklopiti, pričekati da zakuha, zatim smanjiti vatru i kuhati oko pola sata. Nakon isteka vremena dodati narezanu raštiku u juhu, poklopiti i nastaviti kuhati dok raštika ne postane mekana, oko 45 minuta. Kada je raštika kuhana izvaditi meso, narezati na male komade i vratiti ga u lonac s raštikom. Dodati ocat, kušati, i po potrebi dodatno začiniti. Poslužiti toplo.

Dolme s raštikom

SASTOJCI ZA 4 OSOBE: 20 listova raštike, 1 luk, 500 g mljevenog mesa (junetina), 250 g riže, kopar, menta, peršin, 1 limun, 500 g rajčice, sol, papar, maslinovo ulje

PRIPREMA: Listove raštike oprati i ukloniti im središnji tvrdi dio te ih blanširati od 2 do 3 minute u kipućoj vodi. Listove uroniti u ledenu vodu kako bi zadržali boju. Rižu skuhati prema uputama na pakiranju, procijediti i ohladiti pod mlazom vode. Na malo ulja dinstati narezani luk i dodati mljeveno meso i kratko popržiti. U zdjeli pomiješati skuhanu rižu, meso, rajčicu narezanu na kockice, sjeckani kopar, mentu i peršin. Začiniti solju i paprom. Puniti listove i motati ih jednako kao i sarme, da dobijete čvrste smotuljke. Na dno velike posude staviti od 4 do 5 žlica ulja, posložiti smotuljke u krug, preliti limunovim sokom i podliti s malo vode. Kuhati poklopljeno na laganoj vatri od 30 do 40 minuta. Ako ostanu bez tekućine, dodati malo vode. Kuhane dolme ohladiti i poslužiti s grčkim jogurtom ili umakom tzatziki.

Burgeri od raštike i slanutka

SASTOJCI ZA 6 BURGERA: 200 g raštike, 150 g ocijeđenog slanutka iz limenke, 180 g krušnih mrvica, 1 režanj češnjaka, sok pola limuna, 1 jaje, maslinovo ulje, sol. papar, ulje za prženje i krušne mrvice za paniranje

PRIPREMA: Najprije očistite raštiku tako da odvojite stabljike od listova, a zatim listove grubo nasjeckajte. Stavite ih u lonac s posoljenom kipućom vodom. Kuhajte desetak minuta, zatim je dobro ocijedite. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i dodajte režanj češnjaka, kad zamiriši dodati dobro ocijeđenu raštiku, sol, papar i pirjati desetak minuta. Izvaditi češnjak i ostaviti da se malo ohladi. U mikser staviti ocijeđeni slanutak, sok pola limuna, zatim dodati raštiku. Dodati maslinovo ulje, sol i usitniti u grubu smjesu. Premjestiti u zdjelu, dodati jaje i postupno dodavati krušne mrvice. Miješati vilicom dok se sve dobro ne poveže. Oblikovati šest kugli, spljoštiti ih, uvaljati u krušne mrvice i peći na malo ulja. Pecite ih na srednje jakoj vatri 5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužiti uz prilog po izboru.