Recepti s ananasom za havajski užitak na tanjuru
Tropska voćka popularna je u kulinarstvu jer svakom jelu daje poseban okus, a pomaže i u razgradnji proteina
Slatko-kisela piletina
Težina: jednostavno
Vrijeme: 25 min
Sastojci: 400 g pilećeg filea, 1 crvena paprika, 1 manja glavica luka, 150 g ananasa (iz konzerve ili svježeg), 2 žlice kečapa, 2 žlice sojinog umaka, 2 žlice jabučnog octa, 1 žlica šećera, 1 žlica škrobnog brašna (gustin), ulje za prženje
Priprema: Piletinu narezati na kockice, posoliti i popržiti, te ostaviti sa strane. Pirjati luk i papriku, dodati narezani ananas. Vratiti piletinu, dodati sojin umak, kečap, jabučni ocat i šećer, te zgusnuti gustinom razmućenim u malo vode. Kuhati još 5 minuta. Poslužiti uz rižu.
Piña colada piletina
Težina: jednostavno
Vrijeme: 20 min
Sastojci: 2 pileća filea, 200 ml kokosovog mlijeka, 150 g ananasa narezanog na komadiće, sol, papar, malo maslaca ili ulja, malo bijelog ruma ili curry praha po želji
Priprema: Piletinu narezati na trakice, posoliti i popržiti na maslacu. Dodati ananas, kratko zapeći. Dodati kokosovo mlijeko, začine i kuhati do zgušnjavanja. Poslužiti s rižom.
Pržena riža s ananasom
Težina: srednje lako
Vrijeme: 30 min
Sastojci: 200 g kuhane riže (hladne), 1 jaje, 1/2 glavice luka, 1 šalica ananasa narezanog na kockice, 1 mrkva, sitno sjeckana, 2 žlice sojinog umaka, ulje, po želji: škampi, piletina, indijski oraščići
Priprema: Ispeći kajganu i odložiti. Pirjati luk, mrkvu i ananas. Dodati rižu, sojin umak i jaje. Sve promiješati, po želji dodati škampe, piletinu ili oraščiće.
Ananas na žaru s medom i cimetom
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min
Sastojci: 1 svježi ananas ili konzervirani kolutovi, 2 žlice meda, 1/2 žličice cimeta,
Priprema: Narezati ananas na kolutove, ili konzervirane kolutove ocijediti, premazati medom i posipati cimetom. Grilati s obje strane od 2 do 3 minute. Poslužiti toplo, uz sladoled ili samostalno.