
Svestrane, slasne artičoke vole limun, parmezan i ulje
Ukiseljene artičoke
Sastojci: 2 kg artičoka, 4 limuna, bijeli vinski ocat, sol
Priprema: Artičokama ukloniti vanjske listove, oštar vrh i stabljiku. Staviti ih u posudu u koju ste stavili dovoljno vode da ih pokrije i sok od dva limuna. Pustite ih da stoje pet minuta, izvadite ih i kuhajte u vodi sa sokom dva limuna. Kada su skuhani al dente, ocijedite ih i stavite na krpu da se malo posuše. Narezati ih na četvrtine, staviti u sterilizirane staklenke i pokriti octom u koji ste otopili malo soli. Pustite ih da stoje dva tjedna. Zatim zamijenite ocat i čuvajte ih u hladnjaku do tjedan dana.
Gratinirane artičoke
Sastojci za 4 osobe: 5 artičoka, 6 žlica maslinovog ulja, 40 g ribanog ovčjeg sira, 50 g krušnih mrvica, 3 žlice sjeckanog peršina, sol, papar
Priprema: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh. Svaku artičoku prijeći polovicom limuna kako ne bi potamnila. Artičoke skuhati al dente u posoljenoj vodi. Skuhane artičoke narezati na ploške. Zatim pripremite smjesu za gratiniranje. Pomiješati krušne mrvice, sol, papar, peršin i ribani sir te dvije žlice maslinovog ulja. Pleh za pečenje premazati uljem, na njega posložiti ploške artičoka i na svaku rasporediti smjesu za gratiniranje. Peći od 15 do 20 minuta na 180 stupnjeva dok ne postanu zlatnožute. Poslužiti odmah.
Pohane artičoke
Sastojci za 4 osobe: 8 artičoka, 2 jaja, 50 g brašna, 1 žličica senfa u prahu, 1 žličica praška za pecivo, sol, ulje za prženje
Priprema: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh te ih pokapati limunom. Narezati ih na četvrtine i staviti u vodu u koju ste umiješali sok od pola limuna. Pomiješati jaja, sol, brašno, prašak za pecivo i senf u prahu (može i žličica običnog senfa). Ako je smjesa pregusta, dodati dvije žlice vode. Artičoke osušiti i ubaciti u smjesu te pustiti u njoj nekoliko minuta. Pržiti nekoliko komada odjednom od pet do sedam minuta. Ocijediti ih na papirnatom ručniku i poslužiti odmah.
Salata s artičokama
Sastojci za 4 osobe: 1 kg artičoka, 40 g parmezana, 2 limuna, sol, papar, maslinovo ulje
priprema: Artičokama ukloniti vanjske listove, stabljiku i oštar vrh. Narezati ih na polovice, ukloniti “dlačice”, a zatim narezati na tanke ploške te ih staviti u posudu s vodom u koju ste umiješali sok jednog limuna. Parmezan gulilicom za krumpire narezati na tanke ploške. Sok jednog limuna pomiješati s 2 žlice maslinovog ulja, dodati soli i papra po želji. Napraviti emulziju. Artičoke ocijediti, začiniti i pomiješati s polovicom ranije pripremljenih ploški parmezana. Staviti u posudu za posluživanje, povrh posuti ostatkom parmezana i pokapati s još malo maslinovog ulja. Poslužiti odmah. A. Braškić