Slasni, proljetni užici s jagodama za svaku prigodu
Millefoglie s jagodama
Sastojci za 6 osoba:
l 1 pakiranje gotovog lisnatog tijesta, 400 g jagoda, šećer u prahu, 500 ml mlijeka, 2 žutanjka, 2 žlice gustina, 2 žlice šećera, 1 vrećica vanilin šećera.
Priprema: Prvo pripremite kremu i pustite je da se dobro ohladi. Za pripremu kreme u loncu pomiješajte žumanjke sa šećerom, brašnom i vanilin šećerom. Miješajte kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Stavite lonac na vatru i postupno dodajte mlijeko, neprestano miješajući, kako biste izbjegli grudice. Kada se zgusne, krema je gotova. Po želji u nju možete dodati koricu limuna. Gotovu kremu pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se dobro ohladi. Kremu možete pripremiti i dan ranije. Lisnato tijesto narežite na tri jednaka dijela, svaki obilno pospite šećerom u prahu, izbodite vilicom i stavite u hladnjak na 15 min. Zatim stavite peći 15 minuta na 200 stupnjeva. Prije nego krenete dalje, pustite da se pečeno tijesto ohladi. Jagode oprati i narezati na ploške. Na prvi list stavite kremu, povrh rasporedite jagode i poklopite drugim listom. Ponovite postupak. Zadnji list obilno pospite šećerom u prahu i stavite u hladnjak do posluživanja.
Limunada s jagodama
Sastojci za 4 osobe:
l 250 g jagoda, 2 nešpricana limuna, 1 nešpricana limeta, 100 g smeđeg šećera, 1 l vode, nekoliko listića mente
Priprema: Voće oprati, jagode narezati na komade, a limun i limetu na ploške. Sve staviti u posudu, dodati šećer i gnječiti gnječilicom za krumpire. Postupak nek traje barem 5 minuta kako bi voće pustilo što više soka. Zatim u posudu uliti vodu, dodati listiće mente i pustiti da stoji barem sat vremena. Nakon isteka vremena procijediti sve kroz gazu. Gazu dobro stisnuti kako bi izašlo što više soka. Staviti u hladnjak i poslužiti uz nekoliko kockica leda, a možete dodati i nekoliko narezanih jagoda u svaku čašu.
Pavlova s jagodama
Sastojci za 8 osoba:
Za meringu:
l 180 g bjelanjaka sobne temperature (od 4 do 5 jaja srednje veličine), 250 g šećera u prahu, 1 žlica jabučnog octa, 15 g gustina, 4 g praška za pecivo, 1 vanilin šećer, prstohvat soli
Za nadjev:
l 250 g jogurta s okusom jagoda, 250 ml slatkog vrhnja, 20 g šećera u prahu, 250 g jagoda
Priprema: Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva. U posudi pjenasto umiješati bjelanjke s prstohvatom soli. Dodati prašak za pecivo te vanilin šećer. Šećer u prahu pomiješati sa škrobnim brašnom te ih postupeno umiješati u snijeg od bjelanjaka. Na kraju u dva navrata, i dalje miksajući, dodati jabučni ocat. Na masnom papiru nacrtati krug promjera od 22 do 24 cm te po njemu rasporediti snijeg. U sredini napraviti udubinu u koju ćete kasnije staviti nadjev. Pleh staviti u pećnicu, a temperaturu smanjiti na 120 stupnjeva. Peći 90 minuta. Po isteku vremena malo otvoriti vrata pećnice te pustiti da se tijesto potpuno ohladi. Od slatkog vrhnja i šećera u prahu napraviti šlag koji ćete postupeno umiješati u jogurt od jagoda. Kremom puniti meringu i povrh složiti oprane i narezane jagode.