Gastronomsko putovanje kroz Austro-Ugarsku
Vini Jurčić i Leo Jurešić istražuju priču o kulinarstvu Austro-Ugarske Monarhije te njezinu utjecaju na našu današnju kuhinju
U nedjelju, 23. studenoga u 16.50 na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije započinje prikazivanje nove domaće dokumentarne serije “Apetitlih”.
Ova dokumentarna putopisna serija na zabavan, dinamičan i poučan način istražuje priču o kulinarstvu Austro-Ugarske Monarhije te njezinu utjecaju na našu današnju kuhinju. Kroz šest epizoda pratimo mladu zagrebačku glumicu Vini Jurčić i njezina prijatelja, riječkog chefa Lea Jurešića, kojeg smo prije tri godine upoznali u emisiji Masterchef, na njihovu gastronomskom putovanju. Njihova avantura vlakovima duž nekadašnjih austrougarskih željezničkih ruta povezuje kuhinju s raznolikim krajolicima koje prolaze. Ti putevi služe kao most koji spaja prošlost sa sadašnjošću, dok istražujemo jela koja nam je u nasljeđe ostavila Austro-Ugarska.
Prva epizoda pod nazivom “Tafelspitz” vodi nas na putovanje kroz Zagreb i Graz, gradove u kojima se prošlost i sadašnjost spajaju u okusu jednog jela - Tafelspitza. Vini i Leo istražuju kako je jednostavno kuhano goveđe meso postalo carski specijalitet, omiljen Franji Josipu, ali i dio zagrebačkih stolova na prijelazu stoljeća. Kroz arhive, stare kuharice i razgovore s majstorima kuhinje, otkrivaju zašto Tafelspitz i danas čuva duh austro-ugarske kulinarske baštine.