Pravilno skladištenje osnovnih namirnica
Većina će najduže ostati sigurna za konzumaciju ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu
Bez obzira na to koliko se često koristili namirnicama poput brašna, šećera, kakaa i praška za pecivo, vjerojatno ste se nekada zapitali koliko dugo zapravo traju osnovne namirnice. Iako sastojci za pečenje često dolaze s rokom trajanja, on je obično manje važan nego što mislite, pogotovo ako sastojke pravilno čuvate - najčešće na hladnom i suhom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi.
Brašno, šećer...
Bijelo, rafinirano brašno poput višenamjenskog brašna ili brašna za kolače obično traje jednu do dvije godine. Nakon otvaranja čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Možete ga čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču kako biste produžili rok trajanja, ali ostava će sasvim dobro poslužiti ako je prostor ograničen. Rafinirano brašno vjerojatno se neće pokvariti, ali bacite ga ako miriše ili izgleda pljesnivo ili ima bilo kakve znakove plijesni ili kukaca. Brašno od cjelovitih žitarica ima puno kraći rok trajanja jer sadržava klicu i mekinje, koje s vremenom oksidiraju. Može se čuvati od tri mjeseca do godinu dana, a brašno od orašastih plodova i brašno bez glutena obično traju od tri do šest mjeseci. Nakon što ga otvorite, brašno od cjelovitih žitarica, orašastih plodova ili brašno bez glutena čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču u hermetički zatvorenim posudama.
Šećer - granulirani, smeđi ili u prahu, traje neograničeno jer ne podržava rast mikroba, ali najbolji mu je rok trajanja neke dvije godine. Šećer također lako upija mirise i vlagu, pa hladnjak nije idealno mjesto za pohranu. Čuvajte ga na hladnom i suhom mjestu poput smočnice u hermetički zatvorenoj posudi kako biste spriječili stvaranje grudica.
Kakao prah sadržava flavanol, prirodni konzervans, pa nakon otvaranja traje dugo, neke tri godine. Iako je često označen rokom trajanja koji upućuje koliko ima vrhunsku kvalitetu, ne morate nužno baciti kakao prah kojem je istekao rok trajanja ako pripremate čokoladni desert. Kao i ostale osnovne namirnice za pečenje, kakao prah čuvajte na hladnom i suhom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi.
Čokoladni komadići mogu trajati između dvije i četiri godine ako se čuvaju na hladnom i suhom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi. Nemojte ih čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču jer su podložni nečemu što se naziva "cvjetanje", zbog ekstremnih promjena temperature, što može prouzročiti da se čokolada praši ili da se na površini pruge pojave. Ako ipak vidite cvjetanje, i dalje možete upotrijebiti čokoladne komadiće za kolačiće i peciva - okus i izgled bit će samo malo promijenjeni.
Kukuruzni škrob je najkorisniji sastojak bezbrojnih slatkih i slanih jela kojima je potrebno zgušnjavanje, od nadjeva za pite do variva i umaka. Kao i šećer, traje neograničeno ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu.
Provjera roka
Prašak za pecivo i soda bikarbona trajat će neke dvije godine na hladnom i suhom mjestu poput smočnice. Budući da su to aktivni sastojci, trebali biste imati na umu rok trajanja. Dobar trik za provjeru je li soda bikarbona još uvijek aktivna jest dodavanje malo vruće vode i octa. Ako se počne pjeniti, spremna je za upotrebu. Isto možete učiniti i s praškom za pecivo, samo s vrućom vodom, ocat nije potreban. Opet, ako se pjeni, dobar je.
Suhi aktivni kvasac ima rok trajanja od nekih godinu dana, a instant-kvasac traje neke dvije godine. Svježi kvasac traje oko dva tjedna u hladnjaku i ne smije se zamrzavati. Iako ćete obratiti pozornost na rok trajanja kvasca, aktivni ili instantni kvasac može trajati i duže od roka trajanja ako se pravilno skladišti. Kako biste vidjeli je li kvasac još uvijek aktivan, provjerite ga dodavanjem jedne žličice šećera i jedne vrećice kvasca u 1/4 šalice tople vode. Pričekajte 10 minuta. Ako se pojave mjehurići, još uvijek je dobar za upotrebu.