
Budite oprezni, soda bikarbona može oštetiti neke površine
Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti sitne ogrebotine na staklenim i zrcalnim površinama te ih s vremenom zamagljuje
Soda bikarbona je nešto što vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. To je prirodni i pristupačni sastojak koji pomaže u vašim pekarskim pothvatima. Također može biti ključni sastojak rješenja za čišćenje, zahvaljujući svojoj sposobnosti probijanja masnoće i upijanja tvrdokornih neugodnih mirisa, koji neće nestati s drugim proizvodima. Međutim, iako se soda bikarbona može činiti bezopasnom, ona zapravo može oštetiti neke površine. Dakle, ne bi se trebala koristiti za čišćenje apsolutno svega. Evo pet stvari koje nikada ne smijete čistiti sodom bikarbonom.
Stakla i zrcala
Čišćenje stakla i zrcala može biti izazovno, a ti predmeti ne bi se trebali čistiti sodom bikarbonom. Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti sitne ogrebotine na staklenim i zrcalnim površinama, ogrebotine se s vremenom nakupljaju, stvarajući zamagljen izgled, koji smanjuje jasnoću i čini da površine izgledaju istrošeno, a refleksije manje oštre. Radije upotrijebite sredstvo za čišćenje stakla ili otopinu octa i vode te krpu od mikrovlakana kako biste uklonili sve sitne čestice i mrlje.
Drvo
Uobičajena situacija: rabili ste drvenu žlicu za miješanje umaka od rajčice, juhe ili gulaša, niste je isprali, a sada ima toliko puno zapečene hrane da se jednostavno ne može očistiti. Iako će vam vjerojatno trebati nešto više truda i možda četka za ribanje da riješite taj problem, soda bikarbona vam definitivno nije potrebna – osim ako ne želite uništiti površinu. Soda bikarbona troši zaštitni sloj na drvenim površinama, čineći drvo osjetljivim na vlagu, mrlje, promjenu boje, savijanje, te s vremenom stvara istrošen izgled.
Određeni
kuhinjski pribor
Čišćenje pribora koji ne možete staviti u perilicu može biti dugotrajno, ali bez obzira na to koliko je prljava, trebali biste izbjegavati upotrebu sode bikarbone za njegovo čišćenje. Soda bikarbona može zapeti u sitnim utorima određenih predmeta, poput ribeža i cjedila.
Aluminijski lonci i tave
Lijepljenje hrane na aluminijskim loncima i tavama može biti jako frustrirajuće, pogotovo ako slučajno kuhate na previsokoj temperaturi. Iako biste mogli doći u iskušenje da upotrijebite sodu bikarbonu za odmašćivanje lonca ili tave, to može prouzročiti oksidaciju, zbog čega posuđe izgleda promijenjene boje i istrošeno.
Uređaji od
nehrđajućeg čelika
Bilo da se radi o mrljama od masnoće, općenito prljavštini, bilo o otiscima prstiju (odraslih i djece), uređaji od nehrđajućeg čelika nevjerojatno su skloni prljanju. No upotreba sode bikarbone na tim često skupim pećnicama, hladnjacima, perilicama posuđa i mikrovalnim pećnicama pogreška je koju ne želite učiniti. Soda bikarbona mogla bi ukloniti završni sloj vaših uređaja ili čak biti uzrok nastanka ogrebotina. Dakle, ključno je rabiti samo proizvode formulirane posebno za nehrđajući čelik. n