Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Igra pokvarenog telefona i musaka
Datum objave: 16. kolovoza, 2023.

U Grčkoj sam i ne razbijam tanjure plešući sirtaki! Nije mi puno trebalo da spakiram kofer i unatoč zbunjenim pogledima najmilijih Aegeanom odletim iz Zagreba u Atenu. Sada je vrijeme jeftinih aviokarata za Grčku (povratna iz Zagreba za 120 eura), a u Hrvatskoj se čini kao da nam je ta zemlja objavila rat ili nešto slično.Biti čovjek


Sva se ta napetost događa zbog hrvatskih huligana koji su uhićeni u Ateni i zbog kojih i predsjednik i premijer prosipaju pamet, a Grci ih, zamislite, neće poslušati unatoč svim konvencijama koje su potpisali masnom tintom! Svaka zemlja ima svoje zakone, svoje pravo i teško je sada puku držati lekcije što je starije, kokoš ili jaje!? Kako god mi lamentirali, Grci će odlučiti što će učiniti s uhićenim huliganima koji su se došli tući na tuđoj zemlji (ta nisu došli saditi maćuhice), a pritom je jedan od grčkih huligana iz suprotnog tabora – izgubio život, zbog čega je svekolika grčka javnost ogorčena, pa sada reži na svakoga. Pustimo pravnu državu da odradi svoj posao, ono što sigurno znam jest da to nisu čista posla. Svaki se pravi putnik uvijek treba truditi biti čovjek, za huligane to valjda ne vrijedi. To znači da treba cijeniti zemlju u koju se dolazi, poštovati običaje i tradiciju te nikada ne izazivate bilo kakve sukobe koji bi ikom naštetili, ali i zemlji iz koje dolazi. I s pravom su me prijatelji gledali kada sam rekao da idem u Grčku, jer iz svih novina odiše propaganda kojom se upozorava da bi se Grci mogli neprijateljski ponašati prema našim državljanima (kojih je puno na otocima) i slične gluposti koje ponavljaju i hrvatske televizije. Kako neprijateljski? Pa neću nerazumno usred Sintagme u Ateni mahati navijačkom zastavom i glumiti paćenika, neću nikoga provocirati i zašto bi mi se nešto nemilo moglo dogoditi? Putnici, bar oni koji čitaju moju kolumnu, trebaju izbjegavati te gluposti i kloniti se svakog zla, jer bit putovanja nije u tomu. Cilj je upoznavati nove ljude i krajeve te uživati istražujući gastronomiju, opustiti dušu i tijelo, a ponešto i kupiti... I ako su nam te ideje zvijezde vodilje, logično je da nećemo upasti ni u kakve drame, zatvore, svađe ili skandale, već ćemo uživati u svakom trenutku i u svakoj kapljici narančina soka. Zbog tučnjava huligana pate putnici i imidž zemlje iz koje dolaze, a Hrvatska je, priznali ili ne, prilično popularna zemlja, čemu su itekako pridonijeli nogometni uspjesi naše nogometne reprezentacije i svekolike pojave naše bivše predsjednice Grabar Kitarović, o kojoj se i dandanas priča, od Egipta do Argentine.

Na aerodromu u Zagrebu nekoliko je putnika na letu za Atenu na sebi imalo trenirke s Dinamovim simbolima, a neki i majice hrvatske reprezentacije. Takvi su ušetali na aerodrom u Ateni i naravno da se nitko nije ni okrenuo. U svijetu svatko gleda svoja posla, samo mi osim svojih gledamo i tuđa. Grčka nije savršena, neke institucije funkcioniraju na srednjovjekovnoj razini, katkad i turizam (iako im dobro ide), i Grci znaju biti katkad izuzetno iritantni i škrti, ali sve se to može podnijeti, posebice kad znate da su predugo bili pod Osmanlijama!

Prekrasna zemlja


Sjetite se svježe pričice kada mama Britanka kleveće Hrvatsku zbog sina koji je imao problema s Uberom na Jadranu, pa se cijela država digne na noge i pozove stručnjake iz Hrvatske da to prokomentiraju!? Za mene je i to glupost nad glupostima, od majčina postupka pa sve do naših kvazikomentatora koji bi istraživali je l‘ to istina ili ne!? Ljudi moji, spustimo lopticu na zemlju i prestanimo se igrati pokvarenog telefona, jer život ide dalje.

Glede i usprkos, Grčka je prekrasna zemlja, otoci posebno, ali i ljudi. Katkada mi se čine izuzetno ravnodušnima, već sam rekao u pričici o Solunu da žene uglavnom rade, a muški piju kavu, pivo ili ouzo, tako je od davnina. "Fajče" svi, i unutra i vani, cigareta im je veliki fetiš i uglavnom se neće brinuti ako to nekom smeta. Trgovine otvaraju kasno, nekad i u 10 ujutro, ali već ih oko dva popodne do tri znaju zatvoriti jer je vrijeme sieste pa treba malo odspavati, nije posao zec, neće pobjeći. Trgovački centri u Ateni svakodnevno rade do 21, subotom do podneva, a nedjeljom su – zatvoreni. Ali trgovinice diljem grada rade kada žele, i svetkom i petkom, država im to ne zabranjuje. Tu su napredniji od nas, ali mi smo svetiji od pape. I zato dođite u Grčku i ne bojte se, ovdje vole sve s eurima! Pisao bih još, ali mi se musaka hladi...