Magazin
VINKO FILIPOVIĆ

Treba uvesti malu državnu maturu
Objavljeno 15. lipnja, 2024.
RAVNATELJ NACIONALNOG CENTRA ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA
U Intervjuu tjedna Media servisa vodio se razgovor s ravnateljem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinkom Filipovićem. Kako protječe državna matura? Koji su noviteti? Hoće li se uvesti mala državna matura? To su neka od pitanja i tema na koje je odgovore ponudio ravnatelj Filipović.

Nedavno je počela državna matura, koja bi trebala biti okončana krajem lipnja ispitima iz hrvatskog i matematike. Privremeni rezultati bit će objavljeni 10., a konačni 17. srpnja. Kakva je situacija s kršenjem pravila i prepisivanjem?

- Moja pohvala maturantima prethodnih godina. Vjerujem da će se oni držati toga i ove godine. Primjerice, prošle godine smo imali samo jedan nedopušteni slučaj korištenja mobitelom. Nismo imali prepisivanja. Time maturanti doista pokazuju visok stupanj odgovornosti - kaže Filipović.

Jedna od novosti uvedenih prošle godine bila je ukidanje razina na ispitu iz hrvatskog jezika. Hoće li se to primijeniti i na ostale obvezne predmete?

- U ovom trenutku ne razmišljamo o tome. U sljedećoj godini zasigurno ne, a vidjet ćemo dalje što će biti s matematikom odnosno prvim stranim jezikom. Dobro ste spomenuli, dakle, mi smo uistinu prošle godine, nakon 2010., napravili nešto što je bilo, vjerujem, i korisno za obrazovni sustav u vezi s općom razinom poznavanja materinskog jezika i vraćanja praga eseja kao uvjeta polaganja ispita iz hrvatskog jezika. Sve te mjere nisu se negativno odrazile na prolaznost prošlogodišnjih maturanata.

Prije četiri mjeseca pisali su se probni ispiti. Povratne informacije jako su dobre, ocjenjuje Filipović, te kaže:

- Maturanti su jako pozitivno prihvatili tu mogućnost da mogu četiri mjeseca prije sami sebe provjeriti u kojoj mjeri su spremni za maturu, te da imaju dovoljno vremena da se sve popravi kako bi što bolje riješili ispite državne mature.

Što se tiče nacionalnih ispita, Filipović smatra da su rezultati ohrabrujući:

- Ako je ciljna vrijednost 50 posto riješenosti ispita, iznad 50 posto, od 53 do 57, maturanti su riješili ispite iz geografije, hrvatskog, engleskog i kemije, a ostala četiri predmeta, od 43 do 47 posto, bila su fizika, matematika, njemački jezik, povijest i biologija. Tako da smo i u tom smislu imali ravnomjernu raspodjelu onih koji su približno blizu 50 posto i malo iznad 50 posto.

Hoće li nacionalni ispiti postati svojevrsna mala državna matura? Filipović odgovara da će o tome odlučiti resorno ministarstvo, ali daje do znanja i kakvog su stava učitelji, ravnatelji i prosvjetna javnost:

- Oni misle da bi to tako trebalo biti. Osam zagrebačkih gimnazija već sada ima dodatne provjere. Kada bi se nacionalni ispiti primjenjivali, oni koji su puno standardiziraniji ispit od onoga što trenutačno imaju spomenute škole, onda bi svi ti problemi s kojima se do sada suočavaju škole bili odgađani - zaključuje Filipović. (Bruno Perić/MS)
Možda ste propustili...

CRES - ISLE OF WONDERS: LJETNI FESTIVAL MAGIJE I FANTASTIKE

Ono što mislimo, to i postajemo

MAKROEKONOMSKA ANALIZA: IZMEĐU USPJEHA I IZAZOVA

Dobro je ići naprijed, ali ponekad treba pogledati i unatrag

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana