Kultura
GRAD OSIJEK I KULTURNI CENTAR

Osječko ljeto kulture otvara koncert 4 tenora
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Popularna kulturna manifestacija trajat će dva mjeseca, od 28. lipnja do 31. kolovoza
Osječko ljeto kulture najveći je kulturni događaj u Osijeku i cijeloj istočnoj Hrvatskoj koji svojim građanima nudi kvalitetne kulturne programe tijekom ljeta s ciljem oživljavanja grada i zauzima izuzetno mjesto u cjelokupnoj kulturi grada Osijeka. Tako se i ove godine održava u razdoblju od 28. lipnja do 31. kolovoza 2024. godine.

Sve besplatno


OLJK će i ove godine ponuditi posjetiteljima besplatne kulturne programe kroz cijelo ljeto, točnije dva mjeseca. Sve počinje velikim koncertom 4 hrvatska tenora (Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Filip Hozjak, Vladimir Garić) na Trgu Vatroslava Lisinskog, a završava Orkestrom 100 violina iz Budimpešte na samom kraju kolovoza.

OLJK najavio je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin kao i Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra koji je zadužen za provedbu Osječkog ljeta kulture.

- Zadovoljstvo mi je najaviti 24. Osječko ljeto kulture, koje će i ove godine trajati nešto malo više od dva mjeseca. Vjerujem da će program otvorenja i zatvaranja OLJK-a biti spektakl i da će zainteresirati našu domaću osječku publiku, ali i privući drage nam goste iz okolice pa možda i iz daljih krajeva - poručio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

- Veselimo se i aktivaciji prostora na području grada Osijeka, od kojih će najviše biti u staroj gradskoj jezgri, upravo u Tvrđi, ali i na Trgu Vatroslava Lisinskog, pa sve do popularnih dvorišta ovdje u Tvrđi. Aktivirat ćemo dvorište Glazbene škole Franje Kuhača, dvorište Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i dvorište Stare pekare. Program će se također odvijati uz samu zgradu Kulturnog centra, ali i u Donjem gradu na šetnici na samoj obali, u novoizgrađenom amfiteatru, koji je doista ugodna kulisa za održavanje koncerata - dodao je Vulin.

U srpnju programi počinju od 21 sat, od 15. kolovoza od 20 sati.

- Što se tiče glazbenog programa, imamo puno lijepih sadržaja i ono što izdvaja Osječko ljeto kulture od drugih velikih, sličnih programa u Hrvatskoj je zapravo ta raznolikost, od klapske glazbe do jazza, ali i drugih izdvojenih programa iz inozemstva poput Francuske i Velike Britanije - izjavio je Ivan Kristijan Majić i dodao da je izbor scenskog programa raznolik, pa će Osječani imati prilike pogledati izvedbe iz Mostara, Tuzle, Varaždina, zagrebačkog Teatra EXIT što koristi cirkuske elemente u predstavi, a osobito "Izuzetno dramatičnu dramu", predstavu koja je nastala na osječkoj Akademiji.

- Za plesni dio našeg scenskog programa na ovogodišnjem OLJK-u svakako bih izdvojio najavu flamenco izvedbe jedne predstave iz Španjolske, a treba naglasiti i Martinu Terzić, osječku plesačicu, koja će izvesti premijeru svoje predstave "Instant". Ove godine bih svakako izdvojio izložbu "One su tu" koja je nastala inicijalno u Vinkovcima, gdje su mlade autorice pozvale svoje kolegice iz cijele Hrvatske i zapravo okupile kvalitetnu suvremenu likovnu scenu ženskih autorica - istaknuo je Majić na temu izložbi u programu OLJK-a.

OLJKIĆ


Dodao je i kako su filmske večeri OLJK-a sjajno posjećene te su sve organizirane na krovnom kinu, a ove godine prikazat će se presjek filmova iz Finske, Švedske, Norveške, Francuske, Španjolske, Kanade, SAD-a, Malte i Japana. Što se tiče književnog dijela, izjavio je Majić, i ove godine je Ivana Šojat savjetnik za taj dio programa.

- Što se tiče OLJKIĆA, treba naglasiti premijeru predstave "Postolar i vrag" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u režiji Marija Kovača. Riječ je o mjuziklu i mislim da će se predstava svidjeti svima – i manjima, ali i onim većima. OLJKIĆ će također imati za svakoga ponešto jer će nam ove godine, prvi put, gostovati prva francuska predstava za bebe, a imat ćemo i predstavu "Utopija" za nešto malo stariju djecu - zaključio je Majić.

Osječani na ovogodišnjem OLJK-u mogu očekivati ukupno 66 programa iz svih područja kulture i umjetnosti te je cjelokupni program potpuno besplatan za sve posjetitelje, a za one atraktivnije programe, kao i prošle godine, bit će potrebno rezervirati svoja mjesta u publici. Dvadeset četvrto Osječko ljeto kulture realizira se u (su)organizaciji MLU-a, HNK-a Osijek, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Državnog arhiva, Muzeja Slavonije, Arheološkog muzeja te GISKO-a.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OLJK 13. - 15. 7.

Gastro film festival i koncert

2

DUŠKO MODRINIĆ NOVI RAVNATELJ DRAME HNK-A U OSIJEKU

Sretan i zadovoljan ansambl bio bi mi jedan od najvećih uspjeha

3

PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Marasović: Volim ljubavne priče gdje netko pati za bivšima