Novosti
LOŠE PREHRAMBENE NAVIKE I NEAKTIVNOST SVE VEĆI PROBLEM

Sjede i jedu: Zbog korone djeca se još manje kreću
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
Djeca imaju izraženiji sjedilački životni stil nego prije COVID-a
Svako treće dijete osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, žive u okruženju koje potiče nezdrave prehrambene navike, a neki od glavnih izazova su utjecaj marketinga hrane i pića na djecu te nedovoljna osviještenost roditelja. Pokazalo je to istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i UNICEF-a predstavljeno u ponedjeljak.

Uvidi iz analize pokazuju kako Hrvatska bilježi konstantan blagi porast prevalencije prekomjerne tjelesne mase i debljine djece te da postoji povezanost razvoja nepravilnih prehrambenih navika kod djece s njihovom dobi, pa tako djeca školske dobi imaju lošije prehrambene navike od predškolaca. "Trenutno 36,1 posto djece u Hrvatskoj u dobi od osam do devet godina ima višak kilograma. Otkako smo u 2015. godini prvi put napravili naše CroCOSI istraživanje, došlo je do porasta od devet postotnih poena ovoga problema u djevojčica u jadranskoj mediteranskoj regiji", istaknula je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prilikom predstavljanja "Analize stanja uhranjenosti i prehrane djece od nula do devet godina u Hrvatskoj". Navela je kako su razlozi za to problemi s prehranom, ali i tjelesna aktivnost koja je tijekom pandemije COVID-a bila u lošijem stanju. "Pokazatelji govore da djeca imaju izraženiji sjedilački životni stil nego što su imala prije COVID-19, a upravo smo u 2019. imali rezultate koji su upozoravali da smo zaustavili problem na razini od 35 posto, došlo je do porasta", pojasnila je.

Između ostalog istraživanje je pokazalo da percepcija roditelja nije u skladu sa statusom uhranjenosti djece jer prekomjernu tjelesnu masu i debljinu ispravno percipira tek manji broj roditelja i nisu dovoljno osviješteni o mogućim posljedicama nepravilne prehrane. Također postoje znatne socioekonomske razlike u uhranjenosti djece i veća je učestalost debljine u djece nižeg socioekonomskog statusa i u ruralnim područjima. Sanja Musić Milanović je pri tome, u kontekstu inflacije i rasta cijena hrane, istaknula kako je zdrava prehrana zapravo umjerena prehrana, odnosno prehrana naših baka i djedova i ne treba se tražiti nešto posebno. "Možda će malo grubo zazvučati ovo što ću reći, ali kilogram srdela je još uvijek jeftiniji od jedne pizze. Imamo i zdravstveno ispravnu vodu i zalažemo se za to da djeca ne piju zašećerene napitke", rekla je.

Vršiteljica dužnosti predstojnika Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Ana Dautović upozorila je kako smo okruženi utjecajem marketinga zbog kojeg djeca sve više biraju hranu kao što su grickalice, slatkiši, slatka pića, istaknuvši kako su tu roditelji najvažniji i trebaju utjecati na kreiranje zdravih prehrambenih navika djeteta.

Dijana Pavlović
JEDU PREVIŠE SLATKIH GRICKALICA
Sanja Musić Milanović navela je i neke pozitivne promjene kada je prehrana djece u pitanju, pa tako u odnosu prema 2019. godini djeca češće doručkuju, odnosno 81 posto djece doručkuje svakodnevno, što je porast od 17 posto, a također djeca jedu više voća i povrća, oko 15 posto više nego prije četiri godine. Međutim, samo 3,1 posto djece u Hrvatskoj svaki dan doista pojede pet porcija voća i povrća, upozorila je, što je onoliko koliko stane u šaku djeteta od osam godina, primjerice dvije mandarine ili male voćke i tri šake salate ili drugog povrća. Za deset posto je pala konzumacija zaslađenih napitaka, što je skriveni izvor kalorija i jedan od glavnih razloga zašto se djeca u Hrvatskoj debljaju, no za devet posto je porastao problem konzumacije slatkih grickalica četiri i više puta tjedno, što se smatra rizikom, upozorila je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Možda ste propustili...

VELIK KORAK NAPRIJED U OTKRIVANJU OPASNE BOLESTI

Test krvi može predvidjeti Parkinsona

KASNI SE ZBOG ADMINISTRATIVNIH OPTEREĆENJA

HPK traži da sve isplate potpora budu do 30. lipnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela

3

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz