Kultura
PRVA LIKOVNA IZLOŽBA MARINE KNEŽEVIĆ

Slavonska gizdavost u raznobojnoj “Igri života”
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Između knjiga na policama, na zidovima prostora u kome se predstavljaju književna djela i na stolovima posudionice knjiga rasprostrla su se obojena platna puna šarenih cvjetova, neobičnih krugova i nježnih leptirova. Tako je Gradska knjižnica i čitaonica Slatina postala privremeni dom likovnih uradaka Marine Knežević i njezine prve samostalne izložbe slika pod nazivom Igra života.

– Svidio mi se entuzijazam kojim je Marina pričala o svojim slikama, a kad sam ih vidjela, prvo sam pomislila kako one izuzetno dobro prikazuju njezin karakter, jer prvo zamjećujemo njezine boje, šarenilo, veselje, a to je onaj optimizam kojim Marina zrači. Međutim, neka iskustva unijela su i određeno sivilo u pojedine slike i ta raznolikost dobrog i lošeg, šarenila i sivila, najbolje opravdava naziv izložbe "Igra života" - rekla je u pozdravnom obraćanju brojnim posjetiteljima ravnateljica Knjižnice Sanja Pajnić.

Osim povjesničara umjetnosti i kritičara, i svi ostali ljudi mogu interpretirati umjetnička djela, jer za interpretaciju umjetnosti ponekad je dovoljno otvoriti svoje srce, svoje ‘duhovne‘ oči i svoj sluh, kako bi prepoznali što jedan slikar, pisac ili skladatelj prenosi. O tome je na otvorenju izložbe Marine Knežević govorio kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, koji je podsjetio da je umjetnost krajnji čin razotkrivanja autora, jer time pokazuje što on doista jest.

– U ovim radovima vidi se živost boja, razigranost, energičnost, možemo reći čak i jedna tvrdoglavost, koja razotkriva karakter autorice. Umjetnički poticaj iz rane mladosti ona je nastavila odabirom frizerskog zanimanja, koje omogućava drukčiji, ali ipak način kreativnog izražavanja. Novu energiju dala joj je suradnja s članovima Slatinskoga likovnog kluba SLIK - rekao je kustos Đuričić, ocijenivši autoricu eklektikom, osobom koja uzima sve što joj se čini točnim i dobrim u umjetnosti.

U dosadašnjem likovnom stvaranju autorice izložbe "Igra života" kustos Đuričić vidi tri osnovna ciklusa.

- Prvi ciklus obilježen je realističnim prikazima najčešće cvijeća, i unutar ovog ciklusa ona i danas stvara. Drugi ciklus karakterizira pojava krugova, a treći ciklus obilježen je prikazom ženskih lica unutar kojih je leptir. Premda se čine pomalo apstraktnim, ovi ciklusi povezani su s brojnim obiteljskim tragedijama autorice, posebno simbol krugova i potom leptir kao znak preobrazbe od ličinke do prelijepog bića.

Prvu zahvalu Marina Knežević uputila je predsjedniku Slatinskoga likovnog kluba SLIK Josipu Griblu, kojoj je 2018. uključenjem u slikarski klub ispunio djevojačku želju.

- Kad sam ušla u klub, probudilo se sve što sam od djetinjstva nosila u sebi i tada je krenulo slikanje. Kao malo dijete gledala sam što i kako rade divne članice kluba, učila od njih, i preporučila bih svima da budu hrabri i bez straha krenu putem na koji duša zove - rekla je Marina Knežević zahvalivši i svojoj obitelji.

Život i djelovanje autorice u dojmljive je stihove pretočila Zrinka Brajnović iz Čađavice, koja je čitajući svoju priču o prijateljičinim odživljenim trenutcima, poljima protkanim crvenim makovima na njezinim platnima, raskošnim oranicama u haljinama zlatnim, slavonskoj gizdavosti i igri života upotpunila otvorenje izložbe. Riječima potpore i ohrabrenja autorici u slikarskom radu izložbu je otvorio v. d. gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

VEČERAS SE OTVARA IZLOŽBA “MORSKI LAHOR”

Izbor aktova iz zbirke NMMU-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana