Novosti
DORH PROMIJENIO KVALIFIKACIJU

Policajac osumnjičen za ubojstvo djevojke
Objavljeno 22. rujna, 2023.
U srijedu je bio nesretni slučaj, u petak prijepodne teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a poslijepodne - ubojstvo

U srijedu navečer smrt 21-godišnje djevojke koju je ubio hitac iz policijskog pištolja opisan je kao - nesretan slučaj, u petak prijepodne policija ga je okvalificirala kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti sa smrtnom posljedicom, a poslijepodne je Županijsko državno odvjetništvo 27-godišnjeg djelatnika PU osječko-baranjske osumnjičilo za - ubojstvo! Ako bude proglašen krivim, kazna je najmanje pet godina zatvora."Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon ispitivanja hrvatskog državljanina (1996.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona, podnijelo sucu istrage Županjskog suda u Osijeku prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 27-godišnjak počinio navedeno kazneno djelo na štetu hrvatske državljanke (2002.)", kratko je priopćio DORH.

Nakon zbunjujućeg policijskog priopćenja u četvrtak, a koje je više otvaralo pitanja nego nudilo odgovora o smrti mlade Osječanke, PU osječko-baranjska u petak je izišla s detaljnijim informacijama. O kompleksnoj istrazi i očevidu, koji je vodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika, pa mijenjanju kvalifikacije, od nesretnog slučaja do sumnje na teško kazneno djelo, za koje je propisana kazna zatvora do osam godina, medije je upoznao Krunoslav Patača, načelnik Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske.

Sada uhićeni 27-godišnjak tek je početkom kolovoza zadužio pištolj, a zaposlenik je PU osječko-baranjske od listopada prošle godine. "Nakon tečaja u trajanju od 11 mjeseci na Policijskoj akademiji u Zagrebu 27-godišnjak je završio osnovnu obuku za policijskog službenika. Prošle godine u listopadu je raspoređen na radno mjesto vježbenika kao policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa u Postaji prometne policije Osijek. Tek nakon odrađenog vježbeničkog staža stječe pravo na ovlaštenje, a 9. kolovoza ove godine zadužuje osobno vatreno oružje, za koje je prošao obuku za sigurno rukovanje. To što je mlad i što dugo nema oružje, ne opravdava i ne umanjuje njegovu odgovornost za kazneno djelo koje je počinjeno", rekao je Patača.

"Dojavu o smrti mlade ženske osobe PU je dobila u srijedu u 22.09, a nazvao je 27-godišnjak. Žurnim izlaskom na mjesto događaja, na žalost, potvrdila se istinitost dojave, a, prema početnim saznanjima, dojava nije upućivala na to da se radi o kaznenom djelu. Daljnjim temeljitim postupanjem policijskih službenika, dokaznim radnjama provođenjem očevida, prikupljanjem obavijesti obavijesnim razgovorima i drugim policijskim postupanjima, te provedenom obdukcijom, došlo se do saznanja da je 27-godišnjak počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti na štetu 21-godišnje djevojke", rekao je Patača, dodavši kako su u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom proveli niz dokaznih radnji. "Zbog nepristranosti postupanja očevid je vodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka. Policija je na kraju ovaj događaj okvalificirala kao teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a vezano uz kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Za to kazneno djelo sa smrtnom posljedicom može se izreći kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina", rekao je Patača. "Prilikom podnošenja kaznene prijave zbog osobito teških okolnosti počinjenja kaznog djela zatražili smo određivanje istražnog zatvora za 27-godišnjaka. Kvalifikacija kaznenog djela ne obvezuje tužiteljstvo, ono ju može potvrditi ili prekvalificirati. U 24 sata, koliko je očevid trajao, poduzelo se niz mjera i radnji, ali istraga i dalje traje. Sve činjenice do kojih smo došli nepobitno su i nepromjenjivo utvrđene na samom mjestu događaja", rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije.
Na pitanje novinara je li 27-godišnjak mijenjao iskaze tijekom očevida, i je li govorio da je riječ o suicidu, Patača je rekao kako ne može odgovoriti zbog tajnosti postupanja. "Mogu potvrditi samo da je kriminalističko istraživanje bilo kompleksno, i to zbog činjenica da se radi o policajcu, zaposleniku naše PU. Svjesni smo da cijela ova situacija šteti ugledu policije u cjelini, i stoga nam je važno utvrditi sve činjenice do kraja", zaključio je.

Pitanja oko svih okolnosti ove tragedije i dalje ostaju, pa tako i zašto je tijekom očevida, što neslužbeno doznajemo, 27-godišnjak mijenjao iskaze, a što je rezultiralo prekvalifikacijom nesretnog slučaja u sumnju na teško kazneno djelo, a u konačnici i na ubojstvo.

Milan Bugarić
PREKRŠENA BROJNA PRAVILA O ORUŽJU
Pitanja koja u javnosti još nemaju odgovore se nižu, a osnovno je pitanje zašto je metak bio u cijevi pištolja, i koliko je šansa da pri čišćenju, ili pražnjenju pištolja dođe do smrtonosnog hitca. Znači li to da je 27-godišnjak do dolaska u stan šetao Osijekom s metkom u cijevi službenog pištolja? Općepoznato pravilo je da se nikada prazno oružje ne smije usmjeriti prema drugoj osobi. Uhićeni 27-godišnjak je prekršio niz pravila o postupanju sa službenim oružjem, što je u konačnici dovelo do smrti djevojke.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana