Mozaik
SAND ART FESTIVAL NA UŠĆU NERETVE

Fallerovi radovi koji
nestaju obilaze svijet
Objavljeno 17. rujna, 2023.
Samo rijetki ih stignu vidjeti uživo, ali fotografije dronom umjetnina koje je izradio Osječanin putuju po internetu

Pješčane sprudove ušća Neretve ovih dana krase simetrični crteži vrijedni divljenja. Sand Art festival održava se već treću godinu zaredom i okuplja brojne umjetnike, ali i posjetitelje koji dolaze uživati u prirodi i galeriji na otvorenom.Umjetnost koja nestaje, tako je rado naziva Osječanin Nikola Faller, zaljubljenik u prirodu i autor brojnih crteža na pijesku.

- Ja osobno uživam u tome. Neprestano nastaju novi oblici. Improviziram. Inspiraciju pronalazim najviše u svetoj geometriji, ali nekad i u folklornim motivima - rekao je Faller za HRT. Alate za crtanje, kao i podlogu, kaže, poklonila mu je priroda. Od suvremenijih može izdvojiti jedino grablje.

- A onda možda najsuvremeniji je dron, koji onda poleti, snimi to iz zraka, zato što su crteži veliki i dostižu ponekad više od 50 metara i nemoguće ih je sagledati potpuno - dodaje Faller.

I upravo tako snimljeni iz zraka, njegovi radovi obilaze svijet, jer samo sretnici koji za vrijeme oseke posjete ušće, ovaj spoj kreativnosti i prirode mogu vidjeti uživo.

- Mjesec nas je počastio ovim specifičnim događajem. Upravo nam je svojom plimom i osekom dopustio da se više bavimo slikanjem na pijesku, da Nikola ima više vremena svoje umjetničke instalacije zadržati prije nego što dođe plima i zauvijek izbriše sve ono što je na ovom slikarskom platnu napravljeno - kaže Maja Erak, direktorica TZ-a grada Ploče. Zahvaljujući crtežima, mnogi su ostali zapanjeni ljepotom Neretve, pa ovamo rado dolaze i požele ostati.

- Na Zen Opuzenu sam se sprijateljio s ovom ekipom. Čak sam u potrazi za nekom parcelom i voćnjakom koji bih htio kupiti, tako da budem doista i domaći - kaže Faller i dodaje kako želi biti inspiracija svima koji vole umjetnost na pijesku. T.K.
Možda ste propustili...

PROJEKT BRADA PITTA DOBIO JE DATUM PREMIJERE

Film o Formuli 1 za godinu dana

POSJETIO KLINIKU ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB

Baby Lasagna dao je Zavodu obećanu donaciju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

STIGLA VODA!

Turistima Capri opet dostupan