Magazin
REPORTAŽA: RUMUNJSKA - NOVO SREDIŠTE EUROPSKE GEOPOLITIKE

Zemlja sretnih ljudi
i nesretne prošlosti
Objavljeno 2. rujna, 2023.
MITOVI SU JEDNO, A STVARNOST NEŠTO DRUGO: SUZDRŽAN NAROD NA PREDZIĐU ZAPADNIH VRIJEDNOSTI...

Ne tako davno naši su turisti/potrošači u Rumunjskoj osjećali nadmoć kakvu još vjerojatno osjećaju Amerikanci na Karibima, ukrajinsko-ruski novi bogataši u Marbelli ili petro-Arapi po engleskim nogometnim klubovima. Međutim, bili su u zabludi, jer Rumunjska je zbog morfoloških obilježja terena i iznimnog geografskog položaja kroz povijest bila i ostala važna i uspješna država.Podsjetimo se malo povijesti. U ranom novom vijeku Rumunjsku kontroliraju Osmanlije, koje zamjenjuje njemačka dinastija Hohenzollern pa nacisti. Njih pak izbacuju Sovjeti, na čije mjesto dolaze Amerikanci, koji svoj položaj ovjeravaju 1997. Rumunjsko-američkim strateškim partnerstvom. Ljetos smo u lučkom gradu Constanti u vezi s tim pogledali retrospektivnu izložbu "25 godina rumunjsko-američkog strateškog partnerstva". Skupina bivših veleposlanika u toj zemlji tom je prigodom istaknula kako je Rumunjska jedna od najbližih i najsposobnijih saveznika Sjedinjenih Država u srednjoj i istočnoj Europi i primjer prihvaćanja demokratskih vrijednosti. Bivši veleposlanici naglasili su "odlučujuću ulogu" Rumunjske u jačanju istočnog krila NATO-a i "konsolidaciji stabilnosti i sigurnosti u crnomorskoj regiji". Također su istaknuli ulogu Rumunjske kao "bitnog pružatelja civilne i vojne pomoći za Ukrajinu", jer je ponudila utočište i olakšala tranzit za više od 1,5 milijuna Ukrajinaca. Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken istom je zgodom tvitao: "Rumunjska nema boljeg prijatelja i mi dijelimo predanost odvraćanju ruske agresije u regiji."

NA VRATIMA ZAPADA


Najvažnija komponenta odvraćanja Rusa u crnomorskoj regiji i dokaz nedvosmislene lojalnosti Rumunja zapadnim vrijednostima i toleranciji jest instalacija i operacionalizacija moćnog američkog raketnog sustava Aegis Ashore Missile Defense System (AAMDS) u Deveselu, koje se nalazi u okrugu Olt, u blizini zanimljivog grada Craiova. Pozicija i performanse tog sustava omogućavaju razbijanje ruskog antiraketnog štita (Anti-Access/Area Denial - A2/AD) na Krimu, oko Moskve, a nelagodu osjećaju i strateške nuklearne snage u Orenburgu, gdje je, zanimljivosti radi, u progonstvu zgubidanio otac Ukrajinske nacije Taras Grigorovič Ševčenko.


Vezano uz tekući rat, osim Devesela iznimno je bitna crnomorsko-dunavska luka Constanta s godišnjim pretovarom od 75 milijuna tona. Na luku se nadovezuje, od invazije na Irak, zloglasna zrakoplovna baza 57 "Mihail Kogalniceanu". U njoj se pod američkim zapovjedništvom, u sastavu NATO misije "Ojačana prednja prisutnost", nalaze Kanadske kraljevske te talijanske i španjolske zračne snage. Nedavno su Rumunjske oružane snage u Bazi 57 započele projekt modernizacije vrijedan dvije milijarde eura, prema kojem će biti izgrađen mali vojni grad, sličan zračnoj bazi Ramstein, u kojem će biti smješteno oko 10.000 američkih vojnika. Bez obzira na maksimalnu militarizaciju područja, Constanta je uz Istanbul najljepši crnomorski grad koji smo posjetili do sada. Pogled s minareta njezine Velike džamije je izniman. Kao na dlanu vidi se luka, otvoreno more i obližnja rumunjska crnomorska rivijera. Glavna turistička destinacija je Mamaia, obalno odmaralište smješteno na uskoj prevlaci između Crnog mora i jezera Siutghiol. Na Mamaiu se naslanjaju druga apartmanska naselja velikih kapaciteta i lijepih pješčanih plaža, iznad kojih svakodnevno mlataraju helikopteri, lete zrakoplovi i bespilotne letjelice NATO snaga.

Od Constante do glavnog grada Bukurešta vodi Autocesta sunca, čiji prometni profil sliči zrakoplovnoj pisti teških bombardera. Usput smo razgledali nuklearnu elektranu Cernavoda i umjetni kanal Dunav - Crno more. Nuklearna elektrana Cernavoda trenutno proizvodi oko petine električne energije u Rumunjskoj u dva reaktora kanadskog tipa, koji su u rad pušteni 1996. i 2007. Izvorno je predviđeno pet reaktorskih blokova, pa rumunjska vlada namjerava iskoristiti tehnologiju i sredstva SAD-a kako bi udvostručila kapacitet elektrane. Za to će američka državna banka za kreditiranje izvoza Export-Import Bank (EXIM) izdvojiti više od tri milijarde dolara.


Veći dio energije dobivene iz elektrane Cernavoda potroši Bukurešt i njegova dva milijuna stanovnika. Bukurešt je složen i dinamičan grad, gdje smo kombinacijom šetnji i metroa obišli praktično sve zanimljive građevine, među koje pripada i sustav kanala s udomaćenim svijetom skitnica i ovisnika raznih vrsta. Grad ima i nekoliko divnih crkvi, od kojih magično privlači crkva Zlatari jer se u njoj čuvaju protuuročni posmrtni ostatci desne ruke (pravosl. mošti) svetog Kiprijana iz Antiohije, zaštitnika nekromansera, čarobnjaka i vještaca. Nezaobilazne su destinacije Trijumfalna vrata, Ateneum, Palača parlamenta, dvorac i fontane Vlada Tepeša itd. Slikovit je han Manuc‘s Inn, jer dočarava dugu osmanlijsku vladavinu nad Rumunjskom. Gostionica je sagrađena 1808. kao han, u vlasništvu bogatog i gizdavog armenskog poduzetnika Emanuela Marzaiana, poznatijeg pod turskim imenom Manuc Bei. Sve do sredine 19. stoljeća bio je to najvažniji trgovački kompleks u Bukureštu, s 15 veletrgovina, 23 maloprodajne trgovine, 107 prostorija za urede ili stanovanje te dvije primaće sobe. U gostionici su se održali preliminarni pregovori koji su doveli do Bukureštanskog mira, kojim je okončan rusko-turski rat 1806. - 1812.

Najbizarnija turistička atrakcija koju smo razgledali u gradu je palača Primaveri, rezidencija nekadašnjeg rumunjskog diktatorskog para Nikolaja i Elene Ceausescu. "Dvorac proljeća" izgrađen je nakon što je Ceausescu došao na vlast 1965. Unutarnji zidovi obloženi su svilenim tapetama, tapiserijama i mahagonijevim pločama. Pastoralne slike obješene po zidovima preuzete su iz bivših kraljevskih palača. Kvaliteta lustera na stropovima je solidna, a vodiči pričaju kako su neki od tepiha, dobiveni na dar od iranskog šaha, danas vrijedni više od 300.000 eura.

Poučan, zabavan i primjeren za obiteljske izlete i školske ekskurzije Nacionalni je muzej sela Dimitriv Gustu, koji se nalazi u najvećem gradskom parku Herastrau. U tom muzeju prikazan je tradicionalni način života u Rumunjskoj s 300 originalnih građevina - seoskih kuća, hambara, radionica, mlinova, vjetrenjača, crkava itd.

PRIRODNE LJEPOTE


Prirodne ljepote Rumunjske podjednako su intenzivne u Transilvaniji, Vlaškoj i Dobrudži, ali su posebne u Moldaviji. Moldavija je povijesna regija Rumunjske, koju su naseljavali većinom Slaveni, nad kojima je u 14. stoljeću provedena prisilna romanizacija. Moldaviju su tako svojatali Rusi i Sovjeti, pa je dio zaglavio u Ukrajini, velik dio u Rumunjskoj, a gornja Besarabija u Republici Moldaviji.


Nakon prelaska Dobrudže i ulaska u Moldaviju kratko smo se zadržali u njezinu najjužnijem gradu, dunavskoj luci i industrijskom središtu Galati. Slijedio je obilazak Republike Moldavije, te povratak u rumunjski dio, gdje smo se nekoliko dana odmarali u mjestašcu Agapia Agapei, smještenom u Parku prirode Vânători-Neamț, u istočnim Karpatima. Mjesto je kršćanima važno kao glavni punkt iz kojega hodočaste prema važnim samostanima autokefalne Rumunjske pravoslavne Crkve. Po inerciji smo obišli desetak samostana, od kojih je prvi bio bajkoviti Agapia, u kojemu službuje 500 redovnica. Izgrađen uz potok, u hladovini bukovih šuma, na približno 500 metra visine, samostanski kompleks osim crkve i konaka obuhvaća i samostansko selo sa 141 kućom. Mnogobrojne planinarske staze vode preko prijevoja i vrhova do drugih samostana i isposničkih ćelija, u kojima, skriveni od propadajućeg svijeta, samuju posljednji europski inoci. Inače, Rumunjska je izrazito kršćanska država i jedina u kojoj komunisti nisu prekomjerno maltretirali vjernike. "Ceausescu nas nije dirao. Gledao je svoja posla, pa narod nikada nije prestao dolaziti na svetu tajnu pričešća. Tako smo, Bogu hvala, očuvali Crkvu od ‘kulturizacije‘ koja prati konzumerizam", kazao nam je redovnik Teodor u samostanu Voronet.

VORONET PLAVA


Inače je Voronet, utemeljen 1487., nadaleko poznat Rumunjski samostan, koji po Europi zovu Sikstinska kapela Istoka zbog njegovih unutarnjih i vanjskih freski intenzivno plave boje, poznate kao voronet plava. Sastav boje ostaje misterij čak i danas, više od 500 godina nakon izgradnje crkve. Redovnički život u Voronetu prekinut je 1785. pod habsburškom vlašću. Vraća se tek 1991., s dolaskom zajednice redovnica, koje skladno spajaju pokajanje, poslušnost i molitveni život s kućanskim i poljoprivrednim poslovima.


Nakon obilaska samostana i nezaboravnog fotosafarija na karpatske europske bizone popeli smo se na vrh Toacu, 1904 metra u kultnom Nacionalnom parku Ceahlău. Nacionalni park Ceahlău i popratne legende jako su važni Rumunjima zbog Dačana. Ceahlău se smatrao svetom planinom Zamolksisa, boga vegetacije, vina i pijanstva. Zanimljivo, svake posljednje nedjelje u srpnju oko vrha Toacu pojavi se optička pojava Glorija, koja u istočnim Karpatima označava kraj ljeta. Iza planina Ceahlău počinje dio Moldavije poznat kao Bukovina, gdje je gradić Câmpulung Moldovenesc već nekoliko godina domaćin jedne od najuzbudljivijih planinskih utrka u Rumunjskoj - Bukovina ultra rocks. Na utrci od 5 km s 550 metara uspona imali smo jednoga natjecatelja, isto kao na dječjoj i utrci na 88 km sa 6000 metara uspona.

Potonja je utrka vrlo zahtjevna i strma, te ovisno o mašti natjecatelja može biti rizična zbog medvjeda, vampira, vukodlaka, vukova i opasnih rumunjskih karpatskih ovčara, koje su vlasnici, zbog prismotre planinske policije, morali obuzdavati lancima. Doživjeti i osjetiti Bukovinu i druge dijelove Rumunjske je kao da samo se našli u vremeplovu koji nas je postupno spuštao u sedamdesete prošlog stoljeća, ali ne zbog tranzicije, već zbog dobrote i gostoljubivosti vrijednih ljudi. Iako u ruralnim dijelovima malo ljudi govori engleski jezik, lako samo se sporazumijevali i razumjeli sa svima.

Rumunjska i Moldavija su nas impresionirale i oplemenile na različite načine i smatramo da je to autentično europsko iskustvo s prve linije koje valja doživjeti. U svim tim predivnim gradovima i prirodi užitak je bilo biti turist, prije svega zbog pažljivih i nesebičnih Rumunjki i Rumunja, zaključili smo jednoglasno nakon kružnog putovanja dugog više od tri tisuće kilometara.

Dario MAJETIĆ
Europska prijestolnica kulture
Nakon pola dana putovanja od Câmpulung Moldovenesca, preko drevnog Cluj-Napocea, dovezli smo se do Europske prijestolnice kulture 2023. Temišvara. Temišvar je te godine bio treći grad u Europi i drugi grad u Rumunjskoj općenito koji je dobio spomenutu titulu. Grad ima bogatu povijest koja datira iz ranog srednjeg vijeka i dugo je bio središte kulture i trgovine u regiji. Smatra se neformalnim glavnim gradom šireg povijesnog područja Banata, koji je bio jedna od istočnih granica Austro-Ugarskog Carstva, a sada ga dijele Rumunjska, Srbija i Mađarska. Raznolike zgrade čine najveću arhitektonsku cjelinu povijesnih građevina u Rumunjskoj od baroka, historicizma, neoklasicizma, secesije do bečke secesije i modernih staklenih zgrada. “Prosperitet bez inovacije ne postoji, inovacija bez raznolikosti ne postoji, raznolikost bez poštovanja ne postoji, poštovanje bez kulture ne postoji. (...) Naša misija je ne biti ciničan. Nikada obeshrabrivati. Ali uvijek biti za izgradnju, za rast samopouzdanja. To je naša ovogodišnja pozivnica za Europu”, sipao je parole kao iz rukava u povodu dobivanja statusa Europske prijestolnice kulture gradonačelnik Temišvara Dominic Fritz. Taj Nijemac je došao u grad raditi sa siročadi, naučio je jezik, zavolio Temišvar i ostao. Što su građani prepoznali izabravši ga prije tri godine za gradonačelnika. (D.Ma.)

Kratki pregled ekonomije
Kombinacija fiskalne politike, osobne potrošnje i stranih ulaganja pozicionirala je Rumunjsku na čelno mjesto zemalja regije. Rumunjska i dalje ima jeftiniju ali kvalificiranu radnu snagu, koja je poboljšala poslovnu klimu. Po tome se ističe Cluj Napoca, s najboljim sveučilištem u Rumunjskoj i najbržim razvojem, uglavnom u IT industriji. Rastu i Temišvar, Arad i Oradea na zapadu, Sibiu u središtu i Iasi na istoku države. Komparativna prednost rumunjskog tržišta u odnosu prema sličnima je njegova veličina, koja organski potiče transfer zapadnih tehnologija i znanja. Oko trećine stranih ulaganja apsorbira sektor prerađivačke industrije i ICT sektor, a takozvani “neproduktivni” uslužni sektori (trgovina, nekretnine i sl.) manje su zastupljeni nego u nekim drugim tranzicijskim zemljama. Rumunjski BDP iznosi 301,26 milijardi dolara. Rumunjska još nije usvojila euro i čeka ulazak u šengenski prostor, ali se rumunjsko tržište kapitala ipak ubrzava. Dokaz je nedavni IPO rumunjskog proizvođača energije Hidroelectrice, koji slovi kao najveći IPO ove godine u cijeloj Europi. Na Bukureštanskoj burzi već su vidljivi učinci uvrštenja Hidroelectre, s obzirom na to da su prošlog mjeseca zabilježeni rekordni dnevni prometi u povijesti burze. Osim što je rumunjsko tržište kapitala tim IPO-om dobilo novu dionicu tržišne kapitalizacije, više od deset milijardi dolara, ono je otvorilo put da se ostvare uvjeti za uvrštenje Rumunjske u kategoriju emerging market (tržište u nastajanju), što će u budućnosti zasigurno privući dodatne investitore iz cijelog svijeta. (D. Ma.)

Doživjeti i osjetiti Bukovinu i druge dijelove Rumunjske je kao da samo se našli u vremeplovu koji nas je postupno spuštao u sedamdesete prošlog stoljeća...

Od Constante do glavnog grada Bukurešta vodi Autocesta sunca, čiji prometni profil sliči zrakoplovnoj pisti teških bombardera. Usput smo razgledali nuklearnu elektranu Cernavoda i umjetni kanal Dunav - Crno more...

Iznimno je važna crnomorsko-dunavska luka Constanta s godišnjim pretovarom od 75 milijuna tona. Na luku se nadovezuje, od invazije na Irak, zloglasna zrakoplovna baza 57 "Mihail Kogalniceanu"...

Možda ste propustili...

IZA SVAKOG MIRA SJENA JE RATA: KOMPROMISI, SPORAZUMI I NESPORAZUMI

Igre zavaravanja

UREDNIKOV IZBOR

Čovjek iz naše glave

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana