Kultura
DODIJELJENE SU GODIŠNJE NAGRADE DANA HRVATSKE KNJIGE

“Judita” pripala Ružici Pšihistal
Objavljeno 23. travnja, 2023.
Nagrada Dana hrvatske knjige "Judita" za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, uručena je u Društvu hrvatskih književnika kroatistici Ružici Pšihistal za knjigu "Studije o Marulićevoj Juditi", koju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba. Profesorica osječkoga Filozofskog fakulteta Ružica Pšihistal, kako je istaknulo povjerenstvo, napisala je vrsnu znanstvenu knjigu s cjelovitim uvidom u književnopovijesna i komparativna proučavanja hrvatskog humanizma i uloge Marulićeve "Judite". Ujedno ju je, dodaje, nadogradila izvornim zapažanjima i tezama te suvremenim teoretsko-metodološkim pristupom. "Posebnu specifičnost afirmaciji Marulićeva djela pruža i činjenica da je višegodišnju pozornost i znanstveno-analitičku realizaciju postigla upravo znanstvenica iz Osijeka, kojoj čakavski književni izričaj Marulićeva doba ne pripada u zavičajno nasljeđe", ocijenilo je povjerenstvo.

Osim nagrađene knjige prof. Pšihistal, povjerenstvo je pohvalilo i knjigu Ivice Matičevića "Josip Kosor - Moj prijatelj Stefan Zweig. Nepoznata pisma Josipa Kosora Stefanu Zweigu u izdanju Matice hrvatske". Nagrada "Davidias" za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine izvanrednom profesoru Guyu Spielmannu sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, za studiju "Dubrovačka komedija na prijelazu XVII. u XVIII. stoljeće: prividni Molière", objavljenoj kao predgovor knjizi "Dvije hrvatske moliérade. Ilija Kuljaš; Andro Stitikeca". Spielmann je, smatra povjerenstvo, dokazao da bi bilo pogrešno u hrvatskim preradbama prepoznavati tek blijede surogate Molièreova djela. Na primjeru dviju odabranih dubrovačkih komedija dokazano je da su hrvatske moliérade nadahnute Molièreom, ali su nastale u vlastitom tonalitetu, za koji Spielmann ističe da ih ne treba razumjeti kao dug susjednim kulturama, nego kao autohtonu književnost u prirodnom procesu književnoga "kruženja".

Dodjelom te predstavljanjem novih članova DHK u Zagrebu je obilježena i 123. godišnjica osnutka Društva hrvatskih književnika. H
NAGRADA “SLAVIĆ” ZA MIMU JURIČAK
Nagrada “Slavić”, koja se dodjeljuje najboljoj autorskoj knjizi prvijencu objavljenome u prethodnoj godini pripala je zbirci priča “Sitan život” Mime Juračak, koju je objavila Naklada Jesenki i Turk, a objavljivanje je izborila nagradom Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina za 2021. Ocjenjivački sud pohvalio je i zbirku pjesama Ivana Jakopovića “Blues divljega proljeća”, koja, kako tvrdi, na moderan, iskren i profinjen način problematizira otuđenje u suvremenom društvu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Stigli su "Mendolina i Matija" i osvojili srca publike

2

MATICA HRVATSKA U SLATINI I OŠ JOSIPA KOZARCA

“I dok je srca, bit će i Kroacije” - predstavljeni literatni radovi učenika

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba Hrvatskog društva karikaturista