Novosti
PANDEMIJA NIJE GOTOVA, NAJUGROŽENIJI STARIJI

Stiglo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Objavljeno 25. rujna, 2022.

U Hrvatsku je stiglo novo Pfizerovo adaptirano cjepivo prilagođeno podvarijantama omikrona koje trenutačno dominiraju našim prostorima i ostatkom Europe, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u kojemu najavljuju skorašnji početak docjepljivanja tim novim cjepivom."Došlo je 247.680 doza novog Pfizerova varijantnog cjepiva. Trenutačno je u karanteni i čeka se suglasnost Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) da možemo početi cijepiti", rekli su Hini u HZJZ-u. Riječ je o bivalentnom Pfizerovu Corminarty cjepivu koje štiti od izvornog soja virusa i trenutačno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5. Europska komisija odobrila ga je 12. rujna, a namijenjeno je docjepljivanju starijih od 12 godina. Naime, varijantno cjepivo kojim se sada docjepljuje u Hrvatskoj cilja izvorni vuhanski soj i varijantu BA.1 omikrona koja više nije dominantna.

U HZJZ-a poručuju da pandemija COVID-19 još nije gotova i teško je prognozirati njezin daljnji razvoj, jer ovisi o eventualnoj pojavi novih sojeva virusa, njihovoj zaraznosti i osobinama. No, trenutačno je situacija u Europi povoljnija nego prošle godine. Podvarijante BA.4 i BA.5 zarazne su, ali ne izazivaju tako teške oblike bolesti kao prijašnje varijante. Najugroženije su starije osobe, a obolijevaju i djeca, iako rijetko imaju teške oblike bolesti.

U HZJZ-u kažu kako je ovog mjeseca krenula kampanja cijepljenja i docjepljivanja, ponovno su otvoreni i cijepni punktovi, no, prema posljednjim podatcima, dnevno se u cijeloj Hrvatskoj cijepi oko 2500 osoba. Trenutačno je za docjepljivanje dostupno adaptirano Pfizerovo i Modernino cjepivo (za originalni vuhanski soj i podvarijantu BA.1 omikrona). Do sada je u Hrvatsku stiglo 559.530 doza varijantnog cjepiva, a do kraja godine očekuje se još oko milijun i pol. "Nismo zadovoljni odazivom na cijepljenje, osobito starijih osoba. Do sada je 9415 osoba primilo varijantno cjepivo. Najveći je udio cijepljenih u Gradu Zagrebu, Istarskoj i Ličko-senjskoj, a najmanji je odaziv u Splitsko-dalmatinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji", kažu u HZJZ-u. "Kada nekome dospije vrijeme za docjepljivanje, neka se cijepi cjepivom koje je u tom trenutku dostupno", preporuka je HZJZ-a. Kažu kako je prevelik broj osoba s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti koje nisu ni primarno cijepljene te ih pozivaju da se cijepe.

U centralnom skladištu trenutačno je milijun doza Pfizerova cjepiva, 200.000 Modernina cjepiva i 39.000 doza Jansenova cjepiva. Dijelu tog cjepiva isteći će rok trajanja unutar mjesec-dva, ali koliko će od toga propasti, teško je reći jer to ovisi hoće li se realizirati donacije cjepiva drugim zemljama, koje su u planu, kažu u HZJZ-u. H
DVOJE UMRLIH
U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 440 novih slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su dvije osobe, priopćio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je 4604, a među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je 11 na respiratoru. Od početka pandemije do sada je zabilježeno 1.229.014 zaraženih osoba, od kojih je 16.877 umrlo.

Možda ste propustili...

HRVATSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ I EUROPSKA INVESTICIJSKA BANKA

Zajam za javni sektor i poduzeća

ROBERT JANKOVICS NAJAVIO JE KANDIDATURU ZA JOŠ JEDAN SABORSKI MANDAT

Projekti u Baranji: Niz važnih investicija u suradnji s Mađarskom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJNA VOZILA BIT ĆE MODERNIZIRANA U SLAVONSKOM BRODU

Stigla 22 Bradleyja, poslana su u tvornicu "Đuro Đaković"

2

ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih

3

POLITIZACIJA SUZBIJANJA AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Gotovi prosvjedi seljaka, mjere uspješne, epidemija se smirila