PIXSELL
13.1.2024., 00:00
TJEDNI OSVRT
Huliganima je mjesto iza zatvorskih rešetaka

Kao i prošla, ni ova godina nije dobro počela, bar kada je riječ o mladim nasilnicima. Jer nasilje među mladima i nad mladima postaje gotovo svakodnevica i uvijek nasilnici imaju neko opravdanje, pa čak i oni koji ih brane ili im sude. Kao, svi su ili navijači ili oni neprilagođeni, koji samo reagiraju na sveopće stanje u društvu... Ma kakva opravdanja, riječ je o huliganima s dna i bez kućnog odgoja, kojima je mjesto iza rešetaka ili, u najblažem slučaju, s najvišim izrečenim kaznama.



Podsjetimo, četvorici uhićenih u dobi od 20 do 24 godine koji su prošle subote navečer napali maloljetnike u Vukovaru u srijedu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Prije toga je uhićen i 23-godišnjak, kojemu je istražni zatvor određen još u ponedjeljak. Najžalosnije je to što je riječ o skupini starijih mladića, navodno pripadnika navijačke skupine BBB, koja je napala šestero nejake djece, a nekolicini nanijela teške ozljede. Priveden je i 20-godišnjak koji je nasilnicima pomagao u skrivanju nakon počinjenja kaznenog djela, a jedan od "hrabrih" bio je, navodno, i među uhićenim navijačima u Grčkoj. Sve "junak do junaka", odreda su prilikom hapšenja skrivali lice. No malo će im to pomoći jer u Vukovaru se uglavnom svi znaju, kao što se zna i tko su napadnuta srpska djeca. Koja i kolika će im biti izrečena kazna, tek ćemo doznati, ali bar za sada, nadajmo se, neće se izvući s jednomjesečnim radom za opće dobro ili sa samo pismenim opomenama, jer bi inače to bila još jedna poruka da je mladim kriminalcima u Hrvatskoj prešutno dopušteno nasilje nad svim i svakim tko im se nađe na putu, i to uglavnom zbog neznanih, ili pak dobro znanih, razloga, kao u vukovarskom slučaju. Jer u Vukovaru, što god tko rekao, još uvijek ne postoji zdrava klima za pristojan i siguran život, koliko god to pojedinici pokušavali demantirati. I zna se tko je za to kriv..., a znaju i vukovarski roditelji. I nema tu ni zrnca opravdanja.

Grupa koja je pretukla vukovarsku djecu nije nikakva bezazlena mladež, kojoj se nasilje, eto, kao slučajno dogodilo. Oni su jednostavno huligani, razbijači, kriminalci, koji će bez izrečene najstrože kazne nastaviti zlostavljati. A ako ih država i sustav, kao i Grad te policija, ne maknu s ulica, uzalud će nam ponavljati da “institucije rade svoj posao”, kako se to u Hrvatskoj voli reći u uzrečici s kojom se već svi rugaju.

Damir Gregorović