Kultura
28. DJEČJA SMOTRA SLOVAČKOG FOLKLORA

Pokazali kako njeguju slovačku kulturnu baštinu
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
Savez Slovaka Hrvatske, zajednička udruga slovačke nacionalne manjine sa sjedištem u Našicama i Matica slovačka u Miljevcima (općina Nova Bukovica) organizirali su 28. dječju smotru slovačkog folklora u RH. Pokrovitelj manifestacije bio je Savjet za nacionalne manjine RH, a supokrovitelji Virovitičko-podravska županija i Općina Nova Bukovica.

U Hrvatsko-slovačkom domu u Miljevcima kao i ispred njega okupile su se brojne skupine mladih u slovačkim nošnjama, članovi instrumentalnih pratnji, voditelji i brojni mještani i gosti. Predsjednica Matice slovačke u Miljevcima Jasna Matota naglasila je da su Miljevčani drugi put domaćini ove važne manifestacije, koja okuplja sve matice slovačke diljem Lijepe Naše, što im je posebna čast, osobito stoga što Matica slovačka u Miljevcima ove godine slavi 20. godišnjicu postojanja.

Pozdrave gostima i svima prisutnima, pohvale manifestaciji i zahvale djeci sudionicima smotre i članovima matica slovačkih u Hrvatskoj na nastojanju da njegovanjem očuvaju kulturnu baštinu svoje pradomovine izrekli su predsjednik Općinskog vijeća Nove Bukovice Franjo Kraljik, zamjenik župana VPŽ-a Igor Pavković, članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa i predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra. Veleposlanica Slovačke u RH Hana Kováčova izrazila je zadovoljstvo što se već 28 godina na ovaj način njeguje slovačka folklorna baština i čestitala na kazivanjima na slovačkom jeziku, osobito jer se zamjećuje slabljenje interesa za učenje slovačkog jezika. Zato je izrazila želju da se više mladih zainteresira za studiranje slovačkog jezika na Sveučilištu u Zagrebu, a možda u budućnosti i na Sveučilištu u Osijeku.

- Radimo na tome da djeca koja uče slovački jezik, i svi koji su aktivni na njegovanju i očuvanju folklora, glazbe, plesa i slovačkog jezika, dobiju jednu višu razinu kroz pomoć stipendiranja u školama i kroz pomoć maticama zajedno sa Savezom, s Vladom, s Republikom Slovačkom, veleposlanstvima, županijama i općinama, kako bi mogli još uspješnije raditi na tome. Nadam se da će jedna smotra biti i u Orebiću, našem novom kulturno-edukativnom centru Slovaka u RH - rekao je otvarajući smotru saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

Na pozornici su se redali atraktivni nastupi dječjih skupina devet matica slovačkih u Hrvatskoj i dva hrvatska KUD-a. Dječje su igre kao sastavni dio slovačke kulturne baštine, pjesmu i različite plesne koreografije u slovačkim narodnim nošnjama prikazali članovi matica slovačkih Miljevci, Josipovac (SKUS Bratov Bansovcov), Jurjevac Punitovački, Markovac Našički (SKUS Frano Strapač), Jakšić (Kukučin-Kuntarić), Jelisavac (SKUS Ivan Brnik Slovak), Lipovljani, Ilok (SKUS Ludovit Štur), Međurič, te mladi članovi KUD-a Dugo Selo Lukačko i KUD-a Lipa Nova Bukovica. Program su vodile Marta Terek i Ana Koleno, na hrvatskom i slovačkom jeziku. P. Žarković
Možda ste propustili...

SAŠA JAKŠIĆ O SVOM NOVOM ROMANU “LUTKICA”

Spas vidim jedino u ljubavi, koja mi pruža utjehu i nadu

OSJEČKI ZBORNIK, RADIONICE, IZLOŽBE...

Međunarodni dan muzeja u Slavoniji

Najčitanije iz rubrike