Kultura
U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Dokumentarna izložba “Knifer i Osijek”, organizirana u povodu 100. obljetnice rođenja hrvatskog slikara Julija Knifera, rođenog u Osijeku 23. travnja 1924., otvorena je u osječkom Državnom arhivu. Zamišljena je kao zajednički projekt osječkog Arhiva i Muzeja likovnih umjetnosti, uz sudjelovanje i doprinos Kniferove kćeri Ane Knifer i velikog poznavatelja Kniferova umjetničkog rada, povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića i drugih stručnjaka.

Autor izložbe i ravnatelj osječkog Arhiva Dražen Kušen istaknuo je kako je Ana Knifer stavila na raspolaganje cijelu pismohranu i obiteljsku ostavštinu svoje obitelji, posebice fotografije, dokumente i skice Kniferovih djela, s pomoću kojih su u Arhivu sastavili “svojevrsni meandar slika i riječi, koji svjedoče o Juliju Kniferu u Osijeku i s Osijekom u proteklih 100 godina”.

- Izložba prati Knifera od obiteljskog podrijetla, njegovih osobnih i obiteljskih veza s Osijekom, kroz djetinjstvo i školovanje, do prvih umjetničkih poteza - kazao je Kušen, dodavši kako će se u sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja održati i predavanje o Kniferu te predstavljanje kataloga izložbe u sklopu OLJK-a.

Zvonko Maković ocijenio je da je “izložba važna jer pokazuje Knifera prije Knifera, njegovo ishodište, životno i umjetničko, prikazuje prve radove, koje je radio još u djetinjstvu, a što je poslije razvio u fascinantnu karijeru, koja se sve više prepoznaje”. Ističe kako je on jedinstven slikar u hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća, a prepoznat je kao jedan od najvećih umjetnika prošloga stoljeća. Iskorak koji je postigao oko 1960. bio je velik i vrijedan ne samo za našu umjetnost nego i za europsku i globalnu. Bio je poznat po dosljednosti i radikalizmu, što se više prepoznaje nakon njegove smrti nego za života.

Izaslanica ministrice kulture i medija Ivana Sudić kaže kako Knifer pripada u sam vrh hrvatskog likovnog stvaralaštva, a njegov umjetnički opus obilježio je 20. stoljeće.

- Rijetki su umjetnici uz koje toliko jasno povezujemo slikarski motiv, kao što je Kniferov meandar. Knifer je svojim stvaralaštvom zadužio hrvatsku likovnu umjetnost, a, uz brojna druga imena, Osijek je stavio na kartu hrvatske likovne umjetnosti - kazala je Sudić, dodavši kako prikupljena građa donosi novi pogled i nove podatke za proučavanje njegovih djela.

Izložbu je otvorila Ana Knifer istaknuvši kako njezin otac vjerojatno ne bi bio to što je bio da nije odrastao u Osijeku, kozmopolitskom i otvorenom gradu, kakav je bio do početka Drugog svjetskog rata. Izložba je postavljena uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija, OBŽ-a i Grada Osijeka. T.K./H
Možda ste propustili...

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika

Najčitanije iz rubrike