Osijek
IN MEMORIAM: JOSIP KAREŽIĆ (1952. - 2024.)

Nema Osječanina koji drži do sebe, a da nema karikaturu nacrtanu Jozinim talentom
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Napustio nas je Josip Karežić (1952. - 2024.) slikar, crtač, karikaturist i ilustrator, a prije svega naš dragi prijatelj. Uvijek je bio raspoložen, sa zaraznim smijehom koji je dolazio iz same duše.

Svi poznamo Josipa Karežića zvanog Joza, i ovdje u Osijeku, po Slavoniji, ali i na jadranski otocima, na kojima je Joza (kako su ga zvali prijatelji) crtao. Nema Osječanina koji drži do sebe, a da nema svoju karikaturu nacrtanu Jozinim talentom. Ni jednim crtežom, ni jednom karikaturom nikada nikoga nije uvrijedio, možda se samo malo našalio i od portretiranog napravio ismijano simpatično lice. Prvu veliku izložbu karikatura Joza je imao davne 1996. godine u knjižari A. G. Matoš. Tada je izložio karikature poznatih osoba od župana Branimira Glavaša, gradonačelnika Zlatka Kramarića, američkog promatrača istočnog bojišta u Hrvatskoj Jacquesa Paula Kleina pa dalje preko umjetnika, odvjetnika i znanstvenika do klošara i kolega slikara, ukupno oko šezdeset karikatura. Od onda do danas nacrtao je stotine karikatura, stotine lica, koja su uvijek nasmiješena i dobro došla. Portret karikatura je takav prikaz osobe kojoj se pomalo ili poviše naglase crte lica, izdvojena osobnost ili profesionalnost, to smo ostavljali autoru Jozi, koji je odabirao pojedinosti po svom talentu zapažanja i crtanja.

Posljednju izložbu naš, sada pokojni prijatelj Karežić otvorio je prije tri mjeseca u kafiću Atrij. Ovaj puta Joza se odlučio za portret karikaturu iz profila. Naš umjetnik Joza poigravao se i povećavao je nosove svojim prijateljima da ih raspoloži i nasmije, to je karikatura. Uvijek je imao osjećaj do koje mjere može ići, i to je bio dio njegova talenta. Poigravajući se s prijateljima, igrao se i sam. Naravno da je nacrtao i nekoliko svojih autoportreta karikatura.

Bio je vrijedan, uvijek prijatelj, prijatelj koji ne donosi probleme, već raspoloženje i smijeh. Neka te lijepe običaje prenese na onaj svijet, neka ih nasmijava.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike