Osijek
UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Dugoočekivani Osječki divovi konačno su oživjeli edukativno kreativnom šetnjom u organizaciji Udruge PLANTaža koja se održala prije nekoliko dana u Osijeku. Šetnja je okupila više od 50 zaljubljenika u stabla, što samo pokazuje da Osječanke i Osječani vole prirodu i žele ju sačuvati za buduće naraštaje.

Šetnja je započela kod svima nam dragog ginka u Tvrđi, starog otprilike 200 godina. Premda se danas sadi sve rjeđe, u prošlosti je bio vrlo popularna hortikulturna vrsta, što dokazuje prisutnost vrlo starih primjeraka. Nakon ginka, kratka je stanka bila kod najstarije tramvajske stanice u Osijeku koja je već pet godina zaredom galerija na otvorenom zahvaljujući projektu Urbane intervencije. Šetnja se nastavila do ostatka nekadašnjeg Generalskog vrta, tj. do poznatog hrasta lužnjaka, gdje je voditeljica projekta Osječki divovi, Ramona Ana Davidović (na prvoj fotografiji) istaknula karakteristike, ali i zanimljivosti ovog relikta. Ovo stablo, staro otprilike 200 godina, nije samo uspomena na nekadašnji Generalski vrt koji se prostirao na čak sedam hektara nego je i spomenik gradske hortikulture. Nakon hrasta na red su došla dva stabla tise, a šetnja se završila kod tise u Parku Oscara Nemona, čija je starost procijenjena na 170 godina. Prvo je izdanje Osječkih divova završilo uz plesni performans PŠ-a Shine i gromoglasni pljesak prisutnih.

- Cilj ovog projekta nije samo podsjetiti na postojanje naših lokalnih “divova” nego i ukazati na sve veće posljedice klimatskih promjena, ali i na nužnost očuvanja osječkih divova. Svako je stablo spomenik nekoliko generacija i naša je dužnost zaštititi i očuvati stabla i njihovu važnost za čovjekovo zdravlje - ističe Darija Walter, predsjednica PLANTaže I.R.G.
Možda ste propustili...

DVA DANA RADOVA IZMEĐU RUŽINE I HEBRANGOVE ULICE

Zatvaranje dijela ceste Rokove ulice

START U SUBOTU U VALPOVU, CILJ 5. SRPNJA U OSIJEKU

Ljubitelji dobrog vina došli su na svoje, kreće nam Vinski mjesec

Najčitanije iz rubrike