Novosti
IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Tijekom prvog tromjesečja 2024. svijet je doživio razne katastrofalne događaje, u rasponu od teških vremenskih pojava do geoloških katastrofa. Ti događaji rezultirali su znatnim gubitcima u smislu ljudskih života i ekonomske štete, upozorava tvrtka Aon u svojoj analizi velikih prirodnih katastrofa koje su se u prvom tromjesečju ove godine dogodile diljem svijeta, pružajući uvid u njihov utjecaj na zajednice i gospodarstva.

Ozbiljne vremenske neprilike, uključujući uragane, ciklone i tornada, nastavile su biti znatna prijetnja obalnim regijama i otočnim državama, prouzročujući razaranje i raseljavanje u mnogim dijelovima. Dogodile su se i geološke katastrofe, poput potresa i vulkanskih erupcija, koje su dovele do gubitka života i oštećenja infrastrukture u pogođenim područjima. Azijsko-pacifička regija doživjela je posebno aktivno razdoblje prirodnih katastrofa, s nekoliko velikih događaja koji su pogodili zemlje poput Japana, Indonezije i Filipina.

Ni jugoistočnu Europu nisu zaobišle ekstremne vremenske prilike. Regija se suočila s nizom izazova tijekom prvog tromjesečja 2024., kada je kombinacija ekstremnih vremenskih događaja, uključujući obilne kiše i poplave, testirala otpornost zajednica i infrastrukture u zemljama kao što su Grčka, Albanija i Bugarska. Ti su događaji rezultirali velikom materijalnom štetom, prekidima prometnih mreža i humanitarnim krizama, što je zahtijevalo koordiniran odgovor lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija.

Dok se svijet nastavlja boriti s rastućom učestalošću i žestinom prirodnih katastrofa, valja obratiti pozornost na činjenicu da bi Europa mogla biti posebno ranjiva. Naime, znanstvenici smatraju da zagrijavanje atmosfere prouzročuje slabljenje ogranka moćne oceanske Golfske struje, koja prenosi dio vodene mase preko Atlantika, što Europi donosi umjereno vrijeme, i da bi se sustav oceanskih struja koji regulira klimu u Europi mogao raspasti prije nego što je očekivano. Ako ona kolabira, zaključuje se u izvješću, vjerojatnost pojave ekstremnih vremenskih događaja ubrzano raste. D.S.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike