Novosti
MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat
Objavljeno 1. svibnja, 2024.
Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da će Hrvatski sabor na prvo zasjedanje sazvati pred kraj roka od 20 dana od objavljenih službenih rezultata izbora DIP-a, a koji istječe 19. svibnja.

- S konstituiranjem Sabora nema potrebe žuriti, osim ako netko ne dođe s uvjerljivim dokazima da ima većinu - rekao je, dodavši kako konzultacije na Pantovčaku o tijeku formiranja parlamentarne većine, kako su ih provodili prethodnici, neće provoditi. "Rokovi su jasni, pregovori traju, Ustav spominje konzultacije, ali ih ne definira, vidjeli ste na što su se one svodile svih ovih godina, to je revijalizacija i trivijalizacija politike. Vidim što se događa, i kad netko pruži dokaz da ima podršku većine, ta će osoba dobiti mandat", izjavio je. Dodaje kako će čekati i neće se nametati. "Onu vrstu konzultacija kao paradu neću raditi jer je to besmisleno", kazao je. U slučaju da se Sabor ne konstituira kad ga sazove, što znači da nema vlade, Milanović najavljuje da će biti strpljiv. "Neće biti ucjena i iznuda kao što smo vidjeli da se radilo", ustvrdio je i najavio kako će s pozicije predsjednika RH sazvati Sabor samo jednom.

“U našem Ustavu puno toga ne piše. Recimo, kad predsjednik sazove Sabor na zasjedanje u roku 20 dana, a Sabor se ne konstituira, treba li predsjednik RH opet sazivati taj Sabor ili to može učiniti onaj tko predsjeda Saborom, a to je Jandroković, tako da da pauzu pa ga ponovno sazove? To su pitanja koja nisu jasna i prije devet godina smo ih imali kada se Leko to nije usudio napraviti, a mogao je. Zašto bih ja sazivao Sabor non-stop? Ako bi ta osoba odbijala ponovno sazvati Sabor zbog svojih stranačkih razloga, tu bih se mogao uključiti ja", rekao je Milanović. Kaže da se novi izbori nameću od prvog dana, ali to mora biti odluka, ako i bude, nekoga trećeg.

Upitan što je dobio svojim pokušajem uključivanja u izbore, rekao je da je na izbore izišlo 2,2 milijuna građana, što vidi kao dobitak. Cilj uključivanja u političku utakmicu bio je, kaže Milanović, "okupiti Hrvatsku protiv jedne vrlo zle organizacije koju predvodi jedan nevjerojatan čovjek koji je spreman na sve ove loše stvari koje je radio". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike