Svijet
OBRANA STRATEŠKOG ISTOČNOG UPORIŠTA

Ukrajinskim snagama kod Časiv Jara prijeko potrebno streljivo
Objavljeno 1. svibnja, 2024.
Ukrajinske snage koje brane strateško istočno uporište Časiv Jar kažu da još uvijek čekaju novo streljivo nakon što su Sjedinjene Države odobrile veliki paket vojne pomoći, u jeku intenziviranih napada ruskih trupa i bespilotnih letjelica.

Ruska vojska napreduje zapadno od Avdijvke, grada koji je zauzela u veljači, a ruske snage stigle su do predgrađa Časiv Jara, još jednog velikog cilja s kojim bi bili na višem terenu te bi mogli gađati gradove dalje na zapadu.

Oleh Širjajev, zapovjednik ukrajinske 225. jurišne bojne koja se bori u blizini Časiv Jara, rekao je da će više topničkih granata pomoći njegovoj jedinici da zadrži svoje položaje. "Nadam se da ćemo uskoro dobiti topničke granate", rekao je, govoreći u zapovjednom mjestu u blizini grada. Dodao je da je streljivo koje su isporučili saveznici činilo značajnu razliku na bojnom polju u prošlosti.

Više obučenih trupa i oružja dugog dometa također bi pomoglo Ukrajini da učinkovitije obrani svoj teritorij, rekao je Širjajev. "Ako dobijemo oružje dugog dometa, odsjeći ćemo logistiku i opskrbu ruskih snaga", dodao je.

Ukrajina je već primila neke rakete dugog dometa od svojih saveznika. One su korištene protiv ruskih zračnih luka, skladišta streljiva, zapovjednih mjesta i na mjestima gdje su se grupirale postrojbe. H
Najčitanije iz rubrike