Osijek
MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA NA LIJEVOJ OBALI

Prvosvibanjsko druženje uz grah, roštilj i dobro društvo
Objavljeno 1. svibnja, 2024.
Vrijeme je izdržalo, kišu su zasigurno rastjerali zrakoplovi, novi Rafalei, koji su oko devet sati bučno nadletjeli Osijek
Oko 11 sati kolona pješaka koja se kretala preko cestovnog mosta dala je jasan smjerokaz da se i ovogodišnja prvosvibanjska fešta odigrava na lijevoj obali, uz katakombe. U istom smjeru bio je i pojačan automobilski promet. I za jedne i druge ondje je bilo dovoljno mjesta.

Grad Osijek organizirao je tradicionalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada na lijevoj obali. Za tu prigodu građanima su članovi udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje, njih 12 na isto toliko kotlenki, pripremili 2500 porcija graha.


- Oko ‘desetke‘ smo zapalili vatru. U svakom kotlu je više od deset kilograma graha, petnaest kilograma raznog mesa (slanine, špic-rebara, kobasice), naravno, mrkve, peršina i celera. Uz jaku vatru sve se to sjedinilo, baš kao po starom receptu - izvijestio je Davor Tomić, prvi među "Majstorima".

I doista, prema najavi, sve je bilo spremno za podjelu točno u podne. Gradonačelnik Ivan Radić pozdravio je okupljene, zaželio ugodnu prvosvibanjsku feštu i boravak u prirodi. I on se sa svojim suradnicima, pročelnicima gradskih ureda te direktorima gradskih tvrtki pridružio zajedničkom blagovanju. Uz svaku porciju graha podijeljena je i kriška gužvare, a dijelilo se i piće. Ugođaj je svirkom upotpunio Slavonia Band.


- Za ovaj prigodni praznični program iz gradskoga proračuna osigurano je 15 tisuća eura - podsjetio je u izjavi za okupljene medije gradonačelnik Radić te naglasio kako ovaj blagdan Osijek dočekuje s nikad boljim gospodarskim pokazateljima, bilježi se rekordno visoka zaposlenost i rekordno niska nezaposlenost.

- U ovom trenutku na području Osijeka rade 52.344 osobe, što je 2825 osoba više nego kada sam u 2021. preuzeo odgovornost za vođenje grada. Nezaposlenost je pala za 28 posto. Gospodarskih je subjekta nikad više, samo među obrtnicima njih je 513 više - istaknuo je svoj optimizam Radić.


A uz katakombe poredali su se izletnici. Malo smo zavirili što se to "dimi".

- Odakle da počnemo, ako ćemo sve nabrojiti, trebat će nam vremena - naglasile su uglas Ana i Zorica. Prvi su put na ovoj lokaciji, koje se sjećaju iz doba svoga djetinjstva. Prvi susjedi do njih društvo s povećim brojem male djece, baka Ljiljana ih budno prati, a suprug, odnosno punac i zet, roštiljaju.

- Pridružili su nam se kućni prijatelji, ovakva proslava je obiteljska tradicija - dovikuje punac Stjepan.


Priznajemo, i jedni i drugi su pozvali Glasovu ekipu da im se pridruži. Zahvalili smo - ništa dok se posao ne završi... Na odlasku bilježimo skupinu vremešnih vozilica, članovi Oldtimer kluba Osijek izložili su ih nekoliko. Marko Madžar, predsjednik, u prvi plan ističe Astona iz 1946. i prvi model dizel Mercedesa iz 1949. godine.


Vrijeme je izdržalo, kišu su zasigurno rastjerali avioni Rafalei, koji su oko devet sati nadletjeli Osijek. Rijetki su oni koji su ih vidjeli, ali svi su ih čuli!

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike