Osijek
ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!
Objavljeno 1. svibnja, 2024.
Javnost je na vrijeme informirana da trgovine neće raditi u srijedu, no mnogi su u šoku gledali u zatvorena vrata
Možete li danas zamisliti život bez mobitela i surfanja? Teško. A roštilj ili peku bez kruha i "moče"? Nešto manje teško, ali ipak teško. E pa nemali broj Osječana suočio se u srijedu ujutro s tim drugim "problemom". Nakon pogleda na zatvorena vrata trgovačkih centara i pekarnica - nevjerica na licima, psovka u kutu usana. Uskoro počinje roštilj, a kruha i dodatne količine mesa i piva - nema!

Retfalačka priča počinje ovako: ni jedna pekarnica nije radila, kao ni jedan trgovački centar (Konzum, Plodine, Lidl, Spar) i mala trgovina. Većina automobila napuštala je parkirališta snažnim startom i "šlajdranjem" jer su vozači sad već bili u panici, paljenje roštilja samo što nije počelo, a oni su i dalje u potrazi za kruhom. Užarene su od ranih jutarnjih sati i društvene mreže zbog upita koja trgovine rade i gdje se može kupiti kruh. I dok su se pekari i prodavačice u pekarnicama konačno mogli pripremati za roštilj kao i svi drugi građani, zbunjujuće, većina kioska s novinama bila je otvorena, pa tako i onaj u Ulici Ljudevita Posavskog, kod ambulante u "Žutom naselju". Prodavačica nam je kroz smijeh rekla kako je do 8 sati imala nekoliko upita imaju li u ponudi i kruh, ili možda meso.

- Ja vam ne mogu opisati kakva je to bila frustracija tih ljudi. Češali bi se po glavi, hvatali se mobitela i ponavljali rečenicu: "A što ću sad..., žena će me ubiti, lijepo mi je rekla da kupim kruh ranije..." Jedan je zvao prijatelje i molio ih da ponesu kruh, idu roštiljati na Pampas kod mosta, pa makar bio star i pet dana. Uopće mi ih nije žao - kaže nam sa smiješkom djelatnica kioska, koja je na Praznik rada morala raditi.

Slična priča i na Sjenjaku, Vijencu Ivana Meštrovića i u Donjem gradu, gotovo sve trgovine i pekarnice nisu radile. S problemom "kruh", suočili su se i djelatnici Ine u Trpimirovoj. Kažu da je bilo više upita za kruh i meso nego za dizel ili benzin. "Prvo sam mislio da je neka zafrkancija, no kako se ponavljalo, shvatio sam da su mnogi 1. svibnja dočekali bez kruha. Neki su, u očaju, kupili grickalice i kekse", smije se djelatnik Ine, koji je za našeg posjeta jednom mladiću, na upit imaju li kruha, odgovorio kako ga može dobiti u - tekućem obliku u rezervoar auta!

Milan Bugarić
INVAZIJA NA PEKARNICU U KOJOJ NEMA KRUHA

 

Opet zahvaljujući društvenim mrežama, brzo se proširila vijest da jedna pekarnica u Svačićevoj ipak radi, pa su stanovnici “Feđike” bili suočeni s neuobičajenom gužvom, slobodnog mjesta za parkiranje ni za lijek. No u toj pekarnici kruha nije bilo, pa se kupovalo sve što je nalik na kruh. Somuni su vrlo brzo otišli, a bio ih je popriličan broj, tako da su se kupovale kifle, a ni kroasani nisu dugo ostali na pultu, sve se rasprodalo. Ipak, možete li zamisliti vratinu ili roštiljku kako ih “pacate” u - kroasanu s čokoladom?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike