Mozaik
PIVSKA STRANKA

Austrijski pivopije idu na izbore i traže fontane s pivom
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Austrijska Pivska stranka sudjelovat će na ovogodišnjim parlamentarnim izborima premda je još daleko od dostatnog budžeta, rekao je u utorak njezin čelnik, na krilima sve veće podrške i stava da je čaša polupuna, a ne poluprazna. Stranka, koju je uglavnom iz šale 2015. osnovao liječnik i rock-glazbenik Dominik Wlazny, sad je stvarna prijetnja nagrizanjem glasačkog tijela drugih stranaka, posebice onih također na ljevici, u trenutku kada krajnja desnica ima jasno vodstvo u anketama.

- Da, Pivska stranka kandidirat će se na nadolazećim parlamentarnim izborima. Potpora koju smo dobili je golema. To nas motivira da idemo dalje - rekao je Wlazny (37). U siječnju je kazao da će kandidiranje na izborima ovisiti o tome hoće li prikupiti dovoljno novca, što planira riješiti povećanjem članstva na 20.000 s "oko 1300 aktivnih članova" krajem 2023. U utorak je priznao da je još daleko od toga, a izbori bi se trebali održati do listopada. "Ispunili smo više od polovine našeg cilja financiranja. Naša čaša je dopola puna, da se tako izrazim, i neprestano u nju kapa", rekao je Wlazny.

Stranka je sudjelovala na posljednjim parlamentarnim izborima 2019. i osigurala samo 0,1 % glasova, no Wlazny je bio treći na predsjedničkim izborima 2022. s 8,3 %. Nedavne ankete javnog mnijenja dale su im procjenu potpore između 5 % i 7 %. Za ulazak u parlament stranke trebaju 4 %. Pivska stranka prije se zauzimala za ozbiljna, ali i manje ozbiljna pitanja, od poboljšanja javnog zdravstvenog sustava do postavljanja javnih fontana piva u Beču. Za razliku od opuštenog i subverzivnog stila kojim se predstavlja, Wlazny svojim nedavnim nastupima pomno scenski upravlja. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike