Mozaik
SVIBANJ JE MJESEC NAŠEG FILMA

U 70 će kina biti prikazano ćak 70 hrvatskih filmova
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Najstariji hrvatski filmski festival, Pulski, obilježava svoj 70. rođendan
U sklopu lanjskog obilježavanja 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra održana je prva filmska manifestacija pod nazivom Mjesec našeg filma. Zahvaljujući odličnom odazivu kinematografa, filmske zajednice i publike ta će se manifestacija održati i ove godine, od 2. do 31. svibnja, a vrlo je vjerojatno da će postati tradicionalna.

Dubok naklon



U povodu 70 godina filmskih festivala u Hrvatskoj tijekom Mjeseca našeg filma u 70 kina bit će prikazano 70 domaćih uspješnih i nagrađivanih filmova. Program manifestacije na konferenciji za novinare u zagrebačkom kinu Urania najavili su ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, pomoćnica ravnatelja Maja Vukić, voditeljica izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza i filmska kritičarka Diana Nenadić, predsjednica Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Danijela Fabric Fabijanac i programski selektor Boško Picula.

Najstariji hrvatski filmski festival, onaj u Puli, ove godine obilježava 70 godina od osnivanja. U Europi stariji su samo festivali u Veneciji, Cannesu i Berlinu, pa velika obljetnica pulskog festivala zaslužuje dubok naklon i filmsku manifestaciju koja će biti obilježena u više od 50 gradova diljem Hrvatske.

Prema riječima Chrisa Marcicha, Mjesec našeg filma prvotno je zamišljen kao jednokratni program, ali zbog sjajnih reakcija i motiviranosti kina u sklopu Kino-mreže, kao i ostalih nezavisnih kina i multipleksa, ali i publike, "odluka da Mjesec našeg filma pokrenemo kao samostalan projekt nametnula se kao logičan sljedeći događaj".

– Glavna misija Mjeseca jest posebno osmišljenim programima potaknuti publiku na odlazak u kino, te, posljedično, na aktivnije praćenje domaćeg filma uopće. Djelovanje HAVC-a, između ostaloga, uključuje i neprestano promišljanje novih načina za podsjećanje publike na raznovrsnost i bogatstvo domaće produkcije. Mi želimo da publika filmove (po)gleda, te tako preispituje stavove, mijenja perspektive, usvaja nova znanja, preoblikuje vlastito poimanje svijeta, da uroni u domaći film – rekao je Marcich.

Programski selektor Mjeseca našeg filma Boško Picula rekao je da je Program H-70 "posveta sedam desetljeća sustava održavanja filmskih festivala u Hrvatskoj, kao i prvom hrvatskom dugometražnom igranom filmu u Puli ovjenčanom prvom nagradom – klasiku H-8 Nikole Tanhofera, koji je trijumfirao na petom izdanju Pulskoga filmskog festivala 1958.

Izbor festivalskih laureata proteže se od 1950-ih do prošle godine, a autori su mnogobrojna imena hrvatske filmske baštine i recentnog stvaralaštva". Osim dugometražnih igranih filmova izbor čine i animirani filmovi te dokumentarni i eksperimentalni radovi.

Voditeljica izdavačke djelatnosti Hrvatskog filmskog saveza i filmska kritičarka Diana Nenadić govorila je o vrijednosti i važnosti festivala za razvoj i edukaciju publike, uz napomenu da su "njihovi selektori i žiriji, osobito kada su se vodili nefilmskim (pa i političkim) kriterijima, katkad bili slijepi za vrijedne filmove, ostavivši ih za revalorizaciju budućim generacijama". Ona kaže da su festivali ipak odigrali "prosvjetiteljsku" ulogu, osobito od druge polovine devedesetih godina, i hrvatski film treba vratiti na redoviti repertoar kina, "naravno, nakon što, i njemu i festivalima, stvorimo nove kinoprostore za novu publiku milenija".

O filmskoj manifestaciji govorila je i predsjednica Kino-mreže Danijela Fabric Fabijanac, inače ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Slatini, u čijem je sastavu i Kino Slatina, najsuvremenije opremljeni kinematograf u Virovitičko-podravskoj županiji.

– Vrijednost projekta Mjesec našeg filma je ogromna jer pruža platformu za promociju i slavljenje domaćega filmskog stvaralaštva. Ovaj projekt potiče interes publike za hrvatski film ističući raznolikost i kvalitetu domaće kinematografije te pruža priliku da se filmovi prikažu diljem zemlje. Mjesec našeg filma ima znatan potencijal motivirati publiku na praćenje domaćeg filma. Prikazivanje različitih žanrova hrvatskih filmova tijekom svibnja može privući različite segmente publike. To može rezultirati razvojem odane publike, koja će redovito pratiti domaću produkciju, što bi dugoročno moglo povećati posjećenost kina.

U čak 43 grada


Lanjska iskustva, kad je u programu sudjelovalo četrdesetak kina, predsjednica Kino-mreže Danijela Fabric Fabijanac ocijenila je iznimno pozitivnima.


– To je izniman rezultat, koji pokazuje da postoji velik interes publike za domaći film i da je Mjesec našeg filma uspješno uspio dosegnuti široki spektar gradova i publike diljem Hrvatske. Ove godine ponovno sudjeluje 36 naših članova u 43 grada, što govori o važnosti suradnje HAVC-a i Kino-mreže u zajedničkim programima. Za potporu posjećenosti projekcija i razvoj publike ključno je ulaganje u promociju, edukaciju publike o važnosti podrške domaćem filmu i prilagodbu programa koji odražava interese i potrebe lokalne zajednice. Također, suradnja s lokalnim školama, medijima i kulturnim ustanovama može biti od koristi u promicanju kinematografije i razvoju publike. Nadam se da će i naš sljedeći projekt s HAVC-om, rad na filmskoj pismenosti u lokalnim zajednicama, educirati nove edukatore koji će buduće naraštaje odgajati da s ljubavlju gledaju i cijene domaći film – rekla je Danijela Fabric Fabijanac, istaknuvši da je marketing najvažniji i da se bez njega ne može računati na velik uspjeh.

Program u sklopu Mjeseca našeg filma održavat će se u kinima u sklopu Kino-mreže, nezavisnim kinima te u multipleksima CineStar i Cineplex diljem Hrvatske, a na području Slavonije i Baranje u Belom Manastiru, Daruvaru, Novoj Gradiški, Osijeku, Slatini, Slavonskom Brodu i Vukovaru. Ulaznice su besplatne ili dostupne po popularnim cijenama, između dva i tri eura, ovisno o kinima.

Petar Žarković
FILMOVI SVIH RAZDOBLJA
Program Mjeseca našeg filma uključuje, između ostaloga, film “H-8” Nikole Tanhofera iz 1958., “Vlak bez voznog reda” Veljka Bulajića iz 1959., “Licem u lice” Branka Bauera iz 1963., “Službeni položaj” Fadila Hadžića iz 1964., “Duga mračna noć” Antuna Vrdoljaka iz 2004., “Neka ostane među nama” Rajka Grlića iz 2010., “Zbornica” Sonje Tarokić iz 2021., “Baci se na pod” Nine Violić iz 2022. godine...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike