Kultura
OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu
Objavljeno 1. svibnja, 2024.

VIŠKOVO - Kuća halubajskega zvončara, objekt i ustanova namijenjena očuvanju i vrednovanju nematerijalne baštine Viškova, prvenstveno halubajskih zvončara, otvorena je svečano u utorak.

Osim godišnjeg pokladnog ophoda Halubajskih zvončara koji je, zajedno s ostalim zvončarskim skupinama na području Kastavštine, uvršten na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, u toj ustanovi se prikazuje i ostala nematerijalna baština tog kraja na UNESCO-voj listi. To su dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, umijeće suhozidne gradnje i mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Temeljni kamen za Kuću halubajskega zvončara položen je u listopadu 2021. U Kući je uređen muzej s interaktivnim izložbenim postavom koji temeljito prikazuje povijest zvončara, običaje, tradiciju i sve ostalo vezano uz Halubajske zvončare. Postav je podijeljen je na dva dijela - zvončari u magijskom kontekstu i odnosu s prirodom te dio koji prikazuje zvončare i njihovu ulogu u društvu danas. Autorica postava je etnologinja Lidija Nikočević, koja je i doktorirala na temi zvončara.

Kuća halubajskega zvončara prostire se na 1.500 četvornih metara, a oko nje je Park skulptura s mitskim bićima iz lokalnih legendi poput Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva i Kresnika.

Milanović: Riječ je o impresivnom ostvarenju, onom što je lijepo i srcu drago

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je, nakon obilaska Kuće, ocijenio da je riječ o impresivnom ostvarenju. "Ovo pokazuje nadstandard kad je zajednica u stanju dodatno uložiti u nešto ovako lijepo i srcu drago, rekao je Milanović. "To mogu učiniti samo oni koji razmišljaju unaprijed", ustvrdio je.

Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović istaknula je da je otvorenje Kuće ostvarenje vizije pokrenute prije 15 godina. To je naša baština koju moramo očuvati i valorizirati, a važna je za nas danas, ali i za generacije koje dolaze i nasljeđuju nas, rekla je.

Osim samog objekta i muzeja, Kuća halubajskega zvončara odražava lokalni duh zajednice, te predstavlja srce i dušu zajednice, istaknula je.

Vrijednost gradnje i opremanja Kuće je 5,8 milijuna eura, a dio je sufinanciran bespovratnim iznosom iz EU fonda namijenjenog Urbanoj aglomeraciji Rijeka. U financiranju projekta pomogli su i Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture i medija.

Brojnim okupljenim mještanima i gostima obratili su se i ravnatelj Kuće halubajskega zvončara Dominik Damiš, predsjednik udruge Halubajskih zvončara Damir Host, riječki gradonačelnik Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec kao predstavnik predsjednika Vlade i Ministarstva kulture i medija te Tomislav Klarić kao izaslanik predsjednika Sabora.

 

(Hina)

Najčitanije iz rubrike