Sport
NEPREŽALJEN: AYRTON SENNA

Trideset godina od one proklete nedjelje u Imoli
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Od Sennine smrti na stazama Formule 1 poginuo samo jedan vozač, Francuz Jules Bianchi

I trideset godina nakon što je poginuo, 1. svibnja 1994. na stazi u talijanskoj Imoli, u dobi od 34 godine, Ayrton Senna, karizmatični, za mnoge najbolji, a sigurno najomiljeniji F1 vozač svih vremena, još uvijek je obožavan diljem svijeta.

Sennina smrt izazvala je seriju poboljšanja sigurnosti vozača, njihove opreme i slobodne zone na stazama. Sve je to uvelike pridonijelo činjenici da je od tada na stazama Formule 1 poginuo samo jedan vozač, Francuz Jules Bianchi, 2014. godine.

Kobni Tamburello



Dan prije Brazilčeve smrti na Grand Prixu Austrijanac Roland Ratzenberger poginuo je u nesreći tijekom kvalifikacijskog treninga u Imoli, a Rubens Barichello, Sennin sunarodnjak, također je istog vikenda imao nesreću, iz koje je nekim čudom izišao neozlijeđen.

"Dogodile su se tri velike nesreće i mislim da je to šokiralo F1", rekao je Frédéric Vasseur, sadašnji šef Ferrarijeva tima. "Ne znam je li to bio okidač, ali istina je da se često, kad se dogodi nezgoda, promijenimo. Nakon Bianchijeve smrti napravili smo roll bar iznad glave vozača, koji sada štiti glavu pilota."

U filmu "Život na granici", objavljenom 2013. godine i posvećenom sigurnosti F1, britanski specijalizirani novinar Maurice Hamilton primijetio je da je smrt Ayrtona Senne "emitirana u dnevnim sobama milijuna ljudi koji nisu znali mnogo o motosportu, ali su znali tko je on i htjeli su znati tko je krivac".

Dugotrajnom istragom utvrđeno je da je uzrok nesreće prelomljena letva upravljača njegova Williamsa, te da mu je kotač udario u kacigu kada se bolid zabio u betonski zid pri brzini od 310 km/h, u zavoju Tamburello, gdje mu je u srijedu, u nazočnosti šefa F1 Stefana Domenicalija te talijanskog i brazilskog ministra vanjskih poslova, odana počast.

S tri naslova svjetskog prvaka (1988., 1990. i 1991.), 41 pobjedom i 65 pole positiona u 161 utrci, Senna je jedan od najboljih vozača u F1, s Lewisom Hamiltonom, Juan-Manuelom Fangiom, Michaelom Schumacherom, Maxom Verstappenom, Sebastianom Vettelom i Alainom Prostom.

Majstor, idol i puno više



Upravo Prost ostaje neraskidivo povezan sa Senninom sudbinom - ne samo što su njih dvojica bili timski kolege nego je i njihovo rivalstvo još uvijek najžešće u F1 uopće. Francuz je završio karijeru na kraju sezone 1993. s posljednjim naslovom svjetskog prvaka, nekoliko mjeseci prije Sennine smrti. "Nemam loših sjećanja na njega", kazao je Prost. "U mislima imam posljednjih šest mjeseci njegova života, tada sam ga puno bolje upoznao. Bio je netko potpuno drukčiji."

Sennina aura ostala je golema. Michael Schumacher, još uvijek mladi vozač, u trenutku je nesreće bio nekoliko metara iza brazilskog vozača, a 2000. godine, upitan kako se osjeća nakon što je izjednačio tadašnji Sennin rekord od 41 pobjede na Grand Prixu, Nijemac je briznuo u plač pred kamerama, unatoč svojoj reputaciji hladne osobe.

Lewis Hamilton također se sjeća kobnog dana. "Imao sam devet godina i otac mi je rekao da je Ayrton Senna poginuo u nesreći. Djetetu je teško razumjeti što to zapravo znači, ali otišao sam iza automobila i plakao sam", prisjeća se Britanac.

"Senna je bio puno više od idola F1. Bio je model izvrsnosti, ustrajnosti i integriteta", rezimirao je nedavno brazilski veleposlanik u Italiji Renato Mosca predstavljajući izložbu "Ayrton Senna zauvijek" ("Ayrton Senna Forever") u torinskom Muzeju automobila. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike