Novosti
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANOŽIĆA

Izazvao prometnu nesreću iz nehaja?
Objavljeno 30. travnja, 2024.

Protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića (45) 25. travnja podignuta je optužnica zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić (40). Optužnicom se Banožića tereti da je 11. studenoga 2023. godine, oko 6.10, kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnim prometnim trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji.

- Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao. Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda - izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima.

Bivšeg ministra optužnicom se tereti za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz nehaja, a s obzirom na to da je u nesreći i jedna osoba poginula, za to kazneno djelo Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od jedne do osam godina.

Podsjetimo, početkom travnja vinkovačko Odvjetništvo izvijestilo je kako i dalje provodi daljnje dokazne radnje tijekom istrage u kojoj su ispitani okrivljenik i svjedoci te da je u tijeku je provođenje dokazne radnje prometno-tehničkog vještačenja sukladno nalogu od 9. veljače 2024., kao i dopune toga vještačenja od 2. travnja 2024. Istraga je pokrenuta protiv bivšeg ministra krajem prosinca, a kada ga je on primio, Odvjetništvo je to javno objavilo početkom siječnja.

Banožić je nakon nesreće najprije hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici, ali je zbog težine ozljeda prevezen u osječki KBC. Isprva je bio smješten na jedinici za intenzivno liječenje, a nakon poboljšanja zdravstvenog stanja premješten je na Kliniku za neurokirurgiju.

Dr. Krunoslav Šporčić, ravnatelj OŽB-a Vinkovci, novinarima je isto jutro kada se nesreća dogodila rekao da je bivši ministar prebačen u osječku bolnicu, u jedinicu intenzivnog liječenja, zbog potrebe daljnjeg neurokirurškog nadzora. Ravnatelj je dodao da je Banožić imao kontuzijske ozljede glave i mozga, ali nije gubio svijest.

Premijer Andrej Plenković je nakon te prometne nesreće razriješio Banožića dužnosti ministra obrane, a za novoga ministra i potpredsjednika Vlade predložio je osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, koji je 16. studenoga potvrđen u Hrvatskom saboru. S. Lacić

Možda ste propustili...

U PRIMJENI ĆE BITI ZA DVIJE GODINE

Napokon usvojen pakt o migracijama i azilu

HRVATSKA PRI VRHU EUROPSKE UNIJE

U ožujku veći promet u maloprodaji

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad cijena u proizvodnji

Najčitanije iz rubrike