Crna kronika
PADALI SU S BICIKALA I ROMOBILA

Teško ozlijeđeno troje djece
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Troje djece teško je ozlijeđeno za vikend u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U Ulici Matije Antuna Reljkovića u Rokovcima, u subotu, šestogodišnje dijete je na raskrižju izgubilo nadzor nad biciklom i palo na kolnik, pritom zadobivši teške ozljede. Istoga dana u Graničarskoj ulici u Gunji 12-godišnja i 13-godišnja djevojčica upravljale su svojim biciklima paralelnom vožnjom na kolniku. U jednom trenutku došlo je do međusobnog kontakta navedenih bicikala, pri čemu je 13-godišnja vozačica bicikla pala na kolnik i teško se ozlijedila.

U raskrižju Ulice Marka Marulića i Školske ulice u Vinkovcima, u nedjelju, desetogodišnjak je upravljao električnim romobilom i pritom se nepropisno kretao kolnikom, i još bez zaštitne kacige. Na raskrižju nije propustio automobil koji se kretao cestom s prednošću prolaska. Pritom je došlo do naleta automobila vinkovačkih registracijskih oznaka na romobil. U prometnoj nesreći desetogodišnjak je teže ozlijeđen.

Sigurnost djece u prometu ovisi o odgovornosti i vozača i roditelja. Roditelji ne smiju zaboraviti da svojim ponašanjem daju primjer djeci. Pozitivan primjer znači podučiti ih pravilima ponašanja u prometu kako bi navike koje će steći primjenjivati cijeli život.

- Biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom u prometu smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Iznimno, djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Ako se dva ili više vozača bicikla ili osobnih prijevoznih sredstva kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga. Za vrijeme vožnje osobnim prijevoznim sredstvom vozači na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu koja je uredno pričvršćena. Zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina, kao i osobe koje se prevoze na biciklu mlađe od 16 godina. Pozivaju se roditelji na dosljedno poštovanje zakonskih odredbi i nedopuštanje djeci ponašanja u suprotnosti sa zakonom - upozorio je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske. S.Lacić
Možda ste propustili...

CESTE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Pozitivan šok, dan bez pijanih vozača

IZGUBIO NADZOR NAD MOTOCIKLOM

Motociklist (34) teže ozlijeđen

Najčitanije iz rubrike