Sport
LAKŠE U GOSTIMA NEGO KOD KUĆE

Protiv Lokomotive naći recept koji momčad ima kad igra izvan Osijeka
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Visoka pobjeda nad Goricom bila je najljepši poklon treneru Zoranu Zekiću za 50. rođendan, koji je proslavio u ponedjeljak
Nogometaši Osijeka ne prestaju iznenađivati svoje navijače u završnici ove sezone. Prvo su ih ugodno razveselili trima uzastopnim gostujućim pobjedama, pa su im onda, na Kohortin rođendan, priredili neugodno iskustvo porazom od Istre 1961, a sada su ponovno navukli osmijeh na navijačka lica uvjerljivom pobjedom u Velikoj Gorici.

Na tom gostovanju Bijelo-plavi su nerijetko doživljavali teške trenutke, i to u sezonama kada su bili daleko jači nego što su u ovom trenutku. No njihova prevrtljivost u formi i izvedbama pokazuje se sve teže čitljivom i suparnicima. Tko se mogao nadati tako visokoj pobjedi nakon poraza protiv Puljana na Opus Areni prije tjedan dana!? E pa postojao je jedan čovjek, a ime mu je Zoran Stranjak. Popularni Đole dobri je duh Opus Arene, klupski zaposlenik koji je uvijek na usluzi kada je prva momčad na treningu. U petak uoči puta u Veliku Goricu vrlo je samouvjereno prognozirao ishod utakmice:

- Bit će 3:0 za nas.

Momčadski duh


Naravno, svi koji smo to čuli sumnjičavo smo vrtjeli glavom, ali pokazalo se kako je Đole bio itekako u pravu. Osijek je došao do četvrte uzastopne gostujuće pobjede, što mu nije pošlo za nogom još od jeseni 2020., kada je Nenad Bjelica tek bio kročio na klupu Bijelo-plavih. Tada su u nizu na gostovanjima padali Varaždin, Šibenik, Istra 1961 i Slaven Belupo. No ova se pobjednička serija ipak razlikuje od tadašnje. U ono vrijeme Osijek je jahao na pozitivnom valu, a danas je raspoloženje daleko promjenjivije. Ispalo je kako poraz od Istre 1961, doživljen u nesretnim okolnostima, ipak nije ostavio negativne posljedice na momčad. Bijelo-plavi su u Turopolju od prve minute jasno iskazali svoje ambicije. Nametnuli su se, bili opasniji suparnik, a kao plod takvog načina razmišljanja i igre stigla je visoka pobjeda.

- Sada smo očito u fazi kada nam je lakše igrati na gostovanjima nego kod kuće. Morat ćemo recept s gostujućih utakmica primijeniti na susrete koje igramo na Opus Areni - sa zadovoljnim smiješkom komentirao je trener Osijeka Zoran Zekić, kojem je ta pobjeda bila najljepši poklon za 50. rođendan, koji je proslavio u ponedjeljak.

Možda i veći poklon bila je kolektivna etika koju su Bijelo-plavi prikazali u toj utakmici. Osijek praktično nije imao lošeg mjesta, izgledao je baš samouvjereno i sigurno u najvećem dijelu susreta.

- Najviše me veseli što smo iskazali momčadski duh, a to se najbolje vidjelo kod trećeg pogotka, kada je Bukvić mogao i sam završiti akciju, ali je nagradio Miereza, koji je bio u boljoj poziciji. Takve stvari su jako važne za momčad i vjerujem kako će nam donijeti homogenost i energiju, koje će nam biti itekako potrebne u napetoj završnici sezone - smatra Zekić.

Opasni El Toro


Naravno, najviše će se pričati o Ramonu Mierezu, jer čovjek je zabio sva tri pogotka. Bio je to njegov prvi hat-trick u dresu Osijeka, ali i u seniorskoj karijeri uopće. Proradio je El Toro u pravom trenutku, kada je bitka za Europu praktično dosegla vrhunac. No kada Mierez ima dovoljno lopti u kaznenom prostoru i kada je pozicioniran tamo gdje mu je mjesto, u sredini napada, onda je opasan k‘o sam - bik.

- Sretni smo što imamo prvog strijelca lige u svojim redovima. No dio zasluga za to svakako ide cijeloj momčadi. Naravno, uvijek je najteže zabiti pogodak, a Ramon je u dva navrata to učinio iz ne baš laganih situacija. Posebno je važan bio prvi pogodak, jer je postignut u posljednjim sekundama prvog dijela, što nas je oslobodilo potencijalne nervoze - kaže Zekić.

Ipak, koliko god slatka bila, ta pobjeda Osijeku nije donijela povećanje prednosti spram Lokomotive u bitki za četvrto mjesto. "Lokosi" su svladali Rijeku, pa i dalje opasno pušu osječkoj momčadi za vrat, a upravo će oni biti sljedeći gost Opus Arene.

- Ništa se za nas s ovom pobjedom nije promijenilo kada je u pitanju borba za Europu. Sada nas čeka susret s Lokomotivom, za koji ćemo se morati posve drukčije spremati - poručio je Zekić.

Ipak, priprema će svakako biti mirnija i ugodnija nakon uvjerljivog trijumfa u Velikoj Gorici.

Dalibor Keler
NA LOKOMOTIVU GOTOVO KOMPLETNI
Ako se tijekom tjedna stvari ne promijene, trener Osijeka Zoran Zekić za susret s Lokomotivom imat će na raspolaganju praktično sve svoje najjače igračke adute. Izostat će samo ozlijeđeni vratar Marko Malenica, a u konkurenciju za momčad vraćaju se Slavko Bralić i Kristijan Lovrić nakon odrađenih suspenzija zbog kartona. Nakon dugo vremena u toj utakmici s Lokomotivom u zapisniku bi se moglo naći ime stasitog napadača Kristiana Fućka, koji se oporavio od teške ozljede križnih ligamenata.

TABLICA
1.Dinamo       32       22       6       4       58:24       72

2.Rijeka       32       22       5       5       63:23       71

3.Hajduk       32       19       4       9       46:21       61

4.Osijek       32       13       9       10       55:41       48

5.Lokomotiva       32       11       14       7       44:33       47

6.Varaždin       32       8       12       12       35:42       36

7.Gorica       32       9       8       15       29:43       35

8.Istra 1961       32       8       10       14       30:50       34

9.Slaven B.       32       8       6       18       36:59       30

10.Rudeš       32       1       4       27       14:74       7

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike