Autoglas
PROBLEMI ZA AMERIČKOG PROIZVOĐAČA

U prvom tromjesečju pao prihod Tesle, slijede otkazi
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o znatnom padu prihoda i upola manjoj dobiti u prvom tromjesečju, otkrivši posljedice žestokog cjenovnog rata u sektoru u uvjetima posustale potražnje. Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se pretočilo u 40-postotni skok prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Na kraju godine rast prihoda naglo je usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da u 2024. očekuje znatno slabiji rast.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Teslin je ukupni prihod pao za devet posto, na 21,3 milijarde dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak nakon zatvaranja burze u SAD-u. Netodobit bila je manja 55 posto nego na početku 2023., potonuvši na 1,13 milijardi dolara. Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je u prvom tromjesečju isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina. Uprava nije navela procjenu isporuka u cijeloj godini, rekavši tek da bi trebale porasti znatno slabije nego lani. Izvršni direktor Elon Musk naglasio je u konferencijskom pozivu da očekuje povećanje prodaje.

Zbog problema Tesla je prošlog utorka objavio kako će ukinuti 400 radnih mjesta u pogonu kod Berlina, istaknuvši slabu prodaju u uvjetima žestokog cjenovnog rata među proizvođačima. Početkom prošlog tjedna Tesla je najavio da će zbog posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije otpustiti više od desetine radne snage diljem svijeta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenika. Kompanija nije navela točan broj, a prema godišnjem izvješću za 2023. u prosincu je zapošljavala 140.473 radnika. U četvrtak je kompanija izvijestila da neće produžiti ugovore 300 radnika zaposlenih “na određeno vrijeme” u pogonu u Gruenheideu. Teslina glasnogovornica naglasila je tom prilikom da “otkaze nisu dobili Teslini radnici”. U tvornici u Gruenheimu trenutno radi 12 tisuća radnika. H