Mozaik
OSJEČKA PLESNA UDRUGA SLAVI 30. ROĐENDAN

Feniksova plesna priča počela je 1994. godine
Objavljeno 3. travnja, 2024.
Udruga je s plesnim programom gostovala na Hrvatskom balu u austrijskom Welsu

Ples je, potvrdili su znanstvenici, najbolji lijek za stres, gibanje u ritmu glazbe tijelu daje fizičku, ali i mentalnu snagu. Jako to dobro znaju i u Športsko-plesnoj udruzi Feniks, osječkoj plesnoj instituciji pred kojom je iznimno zahtjevna godina. Ta plesna udruga ove godine puni 30 godina postojanja, a kulminacija će biti 1. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, kada će plesači svih generacija koji su aktivno plesali u Feniksu, na daskama koje život znače, plesom ispričati Feniksovu priču.



Pripreme za jubilarni godišnji koncert počele su s prvim danom 2024. godine. Uvježbavaju se svi plesni stilovi, od revijalnih društvenih plesova s kojima je prvih šest plesnih parova staratalo sada davne 1994. godine, sportski standardni i latinoamerički plesovi, sada popularni afrokubanski plesovi te ulični argentinski tango. Iz plesne "mirovine" vraćaju se i Feniksove plesačice i plesači koji su u drugoj polovini 90-ih interpretirali jazz-dance koreografije na raznim domaćim i inozemnim natjecanjima.

U fokusu udruge nije samo godišnji koncert, a jedan ovogodišnji projekt već je uspješno odrađen u Austriji. Plesni ansambl Feniksa gostovao je krajem veljače u Welsu, na Hrvatskom balu Zajednice hrvatskih udruga u Austriji, a zajedno s njima nastupili su i plesači Plesnog studija Shine, čija je osnivačica, Mirjana Sekereš, prve plesne korake naučila baš u Feniksu.

- Gostovanje u Welsu provedeno je uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Nastupi na Hrvatskim balovima u Austriji i Švicarskoj za Feniks je postala tradicija i ona će se sasvim sigurno nastaviti. Atmosfera na balovima uvijek je odlična, naši iseljenici su nas fenomenalno prihvatili, a moram napomenuti i kako većina njih odlično pleše. Velika je to zasluga našeg predsjednika Darka Valentića, koji je generacije naših ljudi koji žive u Austriji i Švicarskoj naučio plesati - rekao je Vanja Dušić, dopredsjednik ŠPU-a Feniks.

Na programu u Welsu bile su koreografije bečkog i engleskog valcera, cha-cha-cha, salsa, country, kizomba, boogie, jive (Revijalni ansambl ŠPU-a Feniks), bachata, salsa (Latinoansambl ŠPU-a Feniks) te lyrical jazz, jazz, show, hip-hop, modern dance i acro show (PS Shine).

Nakon povratka iz Austrije fokus plesača, trenera i koreografa vratio se na plesne dvorane, gdje se brusi forma za sljedeće plesne izazove. Posebnost Feniksa je što okuplja plesačice i plesače svih generacija, jer plesati doslovno mogu svi. Dugo godina Feniks je forsirao natjecateljske plesove, išlo se redovito na natjecanja, na kojima su pojedinci, parovi i grupe osvajali medalje. Feniks je nekolicini plesača bio odskočna daska za profesionalno bavljenje plesom, a neki od njih su koreografirali plesne predstave i u drugim državama.

- Nakon svih ovih godina, a već ih je prošlo 30, mogu reći da sam plesno ispunjen. Feniks je bio na državnim i svjetskim prvenstvima u modernim plesovima, natjecanjima u sportskom plesu, ali i na revijalnim gostovanjima po Hrvatskoj i europskim državama. Medalje i pehari priznanje su za mukotrpan rad plesača-sportaša u dvorani, no ono što nas čini ponosnim jest što smo generacije građana naučili prvim plesnim koracima, kako bi bez straha došli na plesni podij. Mnogi od njih nastavili su nakon toga, većina rekreativno, plesati u Feniksu. Ples je predivna priča, koja je za nas počela 1994. godine, ali sasvim sigurno će se i nastaviti, i to godinama - kaže Darko Valentić, osnivač i predsjednik Športsko-plesne udruge Feniks.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike