Novosti
TREĆI U OVOM DIJELU EUROPE

Studij medicine u Osijeku i na njemačkome!
Objavljeno 11. prosinca, 2018.
Ujesen će se upisati prvih 30 studenata, a školarina će iznositi od šest do osam tisuća eura po semestru

Već sljedeće akademske godine Nijemci, Austrijanci i Švicarci, kojima to u njihovim matičnim zemljama ne uspijeva, mogli bi biti među prvom generacijom ciljanih studenata Medicine na njemačkom jeziku, koja sljedeće jeseni kreće na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

Ustrojavanjem integriranog studija Medicine na njemačkom jeziku, osječki fakultet postaje treći izvan njemačkog govornog prostora, odmah iza Budimpešte i Pečuha koji već nude takav program, a čija će diploma biti priznata u čitavoj Europskoj uniji. S Fakulteta koji već 20 godina djeluje samostalno, ističu da internacionalizacijom osnažuju svoju međunarodnu prepoznatljivost u europskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja - a straha za dodatnim odljevom hrvatskih liječnika u inozemstvo, kaže dekan prof. dr. sc. Jure Mirat, ne treba biti.

- Upravo suprotno, mi stvaramo bolju strukturu koja će ih više vezati uz Osijek i Slavoniju. Našim ljudima možemo pružiti akademsku naobrazbu do koje se teško dolazi negdje vani. Isto tako, naši bivši studenti u budućnosti mogu postati i predavači na stranom jeziku. Za sada postoji vrlo veliki interes za ovim studijem - kaže dekan Mirat, ističući kako je Medicinski fakultet sazrio i spreman je za takav poduhvat koji je u skladu sa Strategijom razvoja osječkog Sveučilišta.

Njemački jezik odabran je jer su ciljani studenti upravo s njemačkog govornog područja, gdje su upisne kvote iznimno limitirane, a interes za studijem Medicine golem. Prema tome, za očekivati je i da će većina studenata biti strani državljani, no moći će ga upisati svi s izvrsnim znanjem njemačkog jezika, što je preduvjet za uspješno praćenje nastave i polaganje ispita.

- Plan je da je studijski program komercijalan, a svi koji će ga upisati platit će školarinu koja će biti u razini svih studijskih programa na njemačkom jeziku u ovom dijelu Europe - kaže koordinator projekta doc. dr. sc. Ivan Miškulin s Medicinskog fakulteta. Iznos školarine još nije točno definiran, no na naše pitanje Miškulin je otkrio da će se cijena kretati od šest do osam tisuća eura po semestru. Projekt razvoja i pokretanja Studija obuhvaća aktivnosti u 15 mjeseci, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Odobrena sredstva iznose gotovo 1,8 milijuna kuna namijenjenih za edukaciju nastavnog i nenastavnog kadra, organizaciju te izradu kurikuluma.

- Priprema kurikuluma je u tijeku i za očekivati je da će studijski program početi sa sljedećom akademskom godinom 2019./2020., kada bi trebali biti upisani prvi studenti, njih 30. Idemo dosta oprezno u prvoj akademskoj godini, a u svakoj sljedećoj planiramo upisivati 60 studenata - otkriva Miškulin. Projekt je već zaživio.

- Edukacija je počela ovoga mjeseca, i više od 110 djelatnika Fakulteta uključeno je u proces edukacije koje provodi partner na projektu - Filozofski fakultet i njihov Odsjek za njemački jezik i književnost - ističe Miškulin. Pretpostavka je da će za samostalno izvođenje nastave na njemačkom jeziku nastavnicima trebati godina do dvije, a do tada će se "pomagati" i engleskim.

Jasenka Pejaković
Edukacije 110 djelatnika Medicinskog fakulteta već provodi Odsjek za njemački jezik Filozofskog fakulteta
Diploma za cijelu EU
- Diploma sa studija Medicine na njemačkom jeziku bit će vrijedna i istovjetna s bilo kojom diplomom u Europskoj uniji. Program će biti akreditiran od svih naših mjerodavnih tijela i dobit će potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja - kazao je doc. dr. sc. Ivan Miškulin.
Možda ste propustili...

NOVA RAZMJENA PORUKA NA RELACIJI PREDSJEDNIK - PREMIJER

Plenković: Nije predsjednik svih, Milanović je prevarant

ĐAKOVO OBLJEŽAVA DAN GRADA, 8. SVIBNJA

Mandarić: Danas se ljudi vraćaju u grad Đakovo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAKO SU RUČNE BOMBE BACALI I 300 METARA U DALJ

Vukovarski "ratni izum" zbunjivao je neprijatelja

2

PLAKATI UZ BIRAČKA MJESTA

Pinjuh za kampanju troši općinski novac?

3

CESTOVNI PROJEKTI U SLAVONIJI I BARANJI

Završetak koridora 5C sredinom iduće godine