Igor Kralj/PIXSELL
9.7.2024., 00:00
MANJI INTERES GRAĐANA ZA TROGODIŠNJOM OBVEZNICOM
Nova je emisija državnih dužničkih papira privukla više od šest tisuća osoba

U ponedjeljak je završio rok do kojeg su građani mogli upisati narodne obveznice, prema posljednjim podacima Ministarstva financija obveznice je upisalo više od 6 tisuća građana, a ukupan iznos upisanih ponuda iznosi 154,5 milijuna eura. Ministar financija Marko Primorac pritom je rekao kako se nada da će se i "uplatiti onoliko koliko je upisano", a preostali će iznos biti ponuđen institucionalniom ulagačima kojima će upis trajati samo 10. srpnja.

Unatoč kamati na obveznicu od 3,1 posto, koja je višestruko veća od kamate na štednju u bankama, broj građana koji se odazvao ovom upisu znatno je slabiji od dosadašnjeg interesa, s obzirom na to da je u svakom dosadašnjem izdanju državnih dužničkih papira sudjelovalo više od 30 tisuća građana. I ministar je priznao da je u ovom izdanju interes bio evidentno manji, ali da se to nikako ne može tretirati kao podbačaj. Na novinarski upit je li razlog slabijem interesu građana možda u trogodišnjoj ročnosti obveznice Primorac se donekle složio, ali i podsjetio da je do ovog izdanja došlo manje od mjesec dana otkako su izdani narodni trezorski zapisi te da se u ovom slučaju ne može govoriti o kategorijama "uspješno ili neuspješno". Ministar pritom uspjehom smatra to što je građanima omogućena infrastruktura za sudjelovanje u izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa. "Može biti više razloga, međutim nema potrebe da bilo što tu komentiramo u smislu kako nam se svidio odaziv", izjavio je Primorac.

Obveznice će biti uvrštene i na Službeno tržište Zagrebačke burze, što znači da će građani moći njima i trgovati, no prinos im se garantira samo ako ih drže do dospijeća, iako ih ne moraju nužno držati tri godine, ako su im financijska sredstva potrebna i prije. Konačni tržišni prinos na kupljene obveznice, tj. kuponska kamatna stopa, bit će utvrđena nakon što institucionalni investitori iskažu svoj interes. No, kao i prošli put, kako bi građani znali što mogu očekivati, predstavljena je minimalna kamatna stopa od 3,1 posto, što znači da će kuponska kamata iznositi najmanje toliko.

Podsjetimo, riječ je o posljednjoj emisiji državnih obveznica koje su za razliku od dosadašnjih jednogodišnjih izdane na rok od tri godine, građani su ih mogli upisivati od prvog srpnja s minimalnim ulogom od 500 eura i uz kamatnu stopu od 3,1 posto, a država ovim izdanjem planira namaknuti 750 milijuna eura. Datum izdanja obveznice bit će 12. srpnja, a dospijeće obveznice je 12. srpnja 2027. godine. Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, odnosno 12. srpnja 2025. godine, drugu godišnjicu 12. srpnja 2026. te na datum dospijeća obveznice 12. srpnja 2027. godine, kada će biti isplaćena i glavnica. Uz minimalni ulog od 500 eura građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi 15,50 eura.

U proteklih više od godinu dana država je izdala ukupno pet emisija dužničkih papira u kojima su mogle sudjelovati i fizičke osobe, odnosno građani, od čega su dva izdanja bila obveznice, a tri trezorski zapisi. Prvo, povijesno izdanje narodne obveznice građani su mogli upisivati u veljači i ožujku prošle godine, a u tom je upisu državnih vrijednosnica tada sudjelovalo rekordnih 45 tisuća građana. Primorac je najavio da će najvjerojatnije već u rujnu građani opet imati priliku upisivati narodne trezorce.

Dražen KATALINIĆ
{embed_infobox_gray}257475{/embed_infobox_gray}