HINA
9.5.2024., 00:00
DVIJE GODINE ZA IZRADU PROSTORNOG PLANA GOSPODARSKOG POJASA
Jadran - što se i gdje može događati

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić otvorio je u srijedu u Dubrovniku Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja Republike Hrvatske. Bačić je podsjetio kako je prostornim planovima već određeno uređenje dijela mora pod suverenitetom Republike Hrvatske.

“Sad radimo još jedan korak naprijed. Započinjemo ozbiljnu fazu prostornog uređenja isključivog gospodarskog pojasa, što radimo kao i druge članice EU-a, jer je taj prostor dio europskog mora. More je prostor, a prostor je uz ljude naš najvažniji resurs. Koliko budemo dobro upravljali morskim područjem, toliko će država napredovati", rekao je Bačić. Dodao je kako zaštita okoliša, pa i morskog, mora biti resurs napretka, a ne teret razvoja, kako se ne bi prevelikim mjerama zaštite spriječio gospodarski razvoj.

“U energetici, ribarstvu i turizmu moramo pronaći ravnotežu prostornog uređenja. Prostornim planom isključivog gospodarskog pojasa uredit ćemo što se i gdje na Jadranskom moru može događati, od plovidbe i ribarstva do korištenja energije mora i zaštite prostora", poručio je Bačić.

Ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Bojan Linardić rekao je kako je planiranje morskog područja dio aktivnosti Zavoda u ispunjavanju Direktive o planiranju morskih područja. "Europska unija nastoji na standardizirani način urediti cijelo svoje more. More čini pedeset posto suvereniteta RH i sve je više u središtu pozornosti, i u smislu zahtjeva zaštite okoliša i energetskih potreba. Trebat će nam dvije godine za izradu prostornog plana uređenja isključivog gospodarskog pojasa", izjavio je Linardić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno planiranje Marina Oreb istaknula je da je riječ o prostornom planu posebnih obilježja. Hina