BRUNO JOBST
8.5.2024., 00:00
HRVATSKA PRI VRHU EUROPSKE UNIJE
U ožujku veći promet u maloprodaji

Hrvatska se u ožujku svrstala među zemlje EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji, višestruko snažnijim od europskog prosjeka, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. U eurozoni je promet u maloprodaji u ožujku porastao za 0,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunali su statističari. U veljači se bio smanjio za 0,5 posto, pokazuju revidirani podaci. U EU-u promet je u ožujku uvećan za 2,0 posto, nakon stagnacije u prethodnom mjesecu.

Najsnažnije je u ožujku na godišnjoj razini poskočio promet u Poljskoj, za 14,8 posto, a dvoznamenkastu stopu rasta bilježio je i Luksemburg, 10,3 posto. Slijedi Hrvatska s rastom prometa u ožujku za 8,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U veljači bio je porastao za 9,2 posto. Najviše je pak na godišnjoj razini pao promet u Belgiji, za 4,6 posto. Slijede Estonija i Austrija s padom prometa od 2,3 odnosno 2,0 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Rumunjsku.

Mjesečna usporedba pokazuje pak oporavak u ožujku, pa je tako promet u maloprodaji na razini eurozone porastao za 0,8 posto u odnosu na veljaču, kada se bio smanjio za 0,8 posto, prema revidiranim podacima. U EU-u promet je na mjesečnoj razini uvećan za 1,2 posto, nakon gotovo stagnacije u veljači, pokazuju revidirane procjene.

Najsnažnije je na oba područja porastao promet na benzinskim postajama, za dva posto u eurozoni i za 1,5 posto na razini EU-a. Najslabiji rezultat zabilježile su trgovine široke palete neprehrambenih proizvoda, koje su u eurozoni bilježile stagnaciju. U EU-u bilježile su rast za 0,5 posto, utvrdio je Eurostat.

Najsnažniji rast prometa u maloprodaji bilježila je u ožujku i na mjesečnoj Poljska, za 7,3 posto. Slijede Cipar i Mađarska gdje je uvećan za 4,8 odnosno za 2,0 posto. U Hrvatskoj promet u maloprodaji smanjio se u ožujku za 0,1 posto u odnosu na veljaču kada je bio porastao za 1,2 posto. Najveći pad prometa na mjesečnoj razini bilježile su u ožujku Švedska i Malta, za 1,8 odnosno za 1,0 posto. Slijedi Austrija s padom prometa za 0,8 posto, navodi europski statistički ured. H{embed_infobox_gray}259095{/embed_infobox_gray}