Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Dolazak Gospodina Isusa
Datum objave: 29. listopada, 2022.

Sveti Alojzije Gonzaga još je od ranog djetinjstva pokazivao veliku pobožnost. Jednom se prilikom mali dječak Alojzije igrao, kad ga je netko upitao: "Što bi ti učinio kada bi znao da će još danas biti sudnji dan?" Prisjetimo se: u to su vrijeme propovjednici ljude rado plašili sudnjim danom i Božjim sudom. Alojzije je međutim mirno odgovorio: "Nastavio bih se igrati". Igrati? Naravno. Bez panike. On je imao svoje vrijeme za molitvu, za objed, za odlazak u crkvu, a u tome je trenutku jednostavno bilo njegovo vrijeme za igru.Takvu razboritost pokazuje i Pavao protiv fatalista i onih koji čitaju znakove vremena, zviježđa i planeta da bi prorokovali ovo ili ono, a najradije smak svijeta. Naime, u Solunu se među vjernicima proširilo vjerovanje da će Isus uskoro ponovno doći na posljednji sud. U pitanju je - vjerovali su - tek mjesec-dva. Tako je među nekim vjernicima zavladala određena tjeskoba, dok su drugi smatrali da se onda ne isplati raditi, nego će biti dovoljno živjeti od zaliha ovo malo vremena što je preostalo. Pavao ih urazumljuje: "Što se tiče Dolaska Gospodina našega Isusa Krista i našeg okupljanja oko njega, molimo vas, braćo: ne dajte se brzo pokolebati u svom shvaćanju niti uznemiriti ni nekim duhom, ni nekom riječju, ni nekim tobože našim pismom, kao da će sad - na Dan Gospodnji".

I danas se dobro prodaju priče o izvanzemaljcima, o nepoznatim letećim objektima, o izumrlim civilizacijama iz dalekog svemira. Oni koji radije idu na vjersko područje rado govore o tome kako je ovaj ili onaj imao viđenje pakla, kako je netko u viđenju čuo od Gospe, ili nekog sveca, da je ovo vrijeme (stoljeće) Bog predao u ruke sotoni da nas kuša, kako je zbog ljudskih grijeha čaša Božjeg gnjeva skoro puna te nas samo Gospine molitve čuvaju od strašnog Božjeg gnjeva.

Što reći? Baš onako kao sveti Alojzije. Pozvani smo mirno činiti ono što nam je činiti. Predano, vjerno, strpljivo i s ljubavlju i međusobnim poštovanjem. Pozvani smo živjeti onako kako nas uči Isusovo evanđelje, to jest tako da praštamo, da strpljivo podnosimo nevolje, da više težimo za duhovnim, nego za čisto zemaljskim stvarima. Naše je da nastojimo dati ono najbolje od sebe. A vjernik zna: Bog će na koncu učiniti ono što je najbolje i za Zemlju i za nas. Jer, nasuprot fatalistima, Bog je i Isusovu smrt prometnuo u slavu uskrsnuća. Budućnost je Božja briga. A nama je dan ovaj dan. Možemo ga proživjeti kao pravi i čestiti ljudi.
Zvonko Pažin - arhiva

28.1.2023.

Blago siromasima

21.1.2023.

Ti si radost umnožio

14.1.2023.

Svjetlost narodima

7.1.2023.

Otoci žude

31.12.2022.

Neka te blagoslovi Gospodin

24.12.2022.

Ti si radost umnožio

17.12.2022.

Emanuel

10.12.2022.

Ne tužite se

3.12.2022.

Mladica iz panja

26.11.2022.

Bdijte